Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ukrán elnök köszönetet mondott Európának, Magyarországnak viszont nekiment

Voldomir Zelenszkij csütörtök este az Európai Tanácshoz beszélt videón, ahol többek között megköszönte az európai országok által nyújtott támogatást is. A felsorolásban Magyarországnál megállt, és arra kérte Orbán Viktort, hogy tegye egyértelművé álláspontját az oroszokkal kapcsolatban.
Zelenszkij először a balti államokról mondta, hogy az ukránokkal vannak, majd Közép-Európa országait sorolta. Később inkább reménybeli együttműködésekről beszélt nyugat-európai országok kapcsán.

„Magyarország. Itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost. Többször jártam már ott, nagyon szerettem, vendégszerető, ahogy az emberek is. Tragikus dolgokat éltetek át. Elmentem a vízpartra, ahol láttam az emlékműveteket. Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban.

És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek. Felnőttek, gyerekek, nagyszülők. Ezrek, és ezrek mentek már el. És te Hezitálsz, hogy szankciókat vezessen-e be vagy sem? És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy sem? Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy máris döntsetek. Hiszünk bennetek, szükségünk van a segítségetekre. Hiszünk az embereitekben. Bízunk az Európai Unióban, és abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz” – mondta Zelenszkij a videóban, amelyet Facebook-oldalára is kitett. (A Magyarországot érintő rész a 10. perctől kezdődik.)

Orbán Viktor álláspontja az, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ami szerinte azt is jelenti, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az ország területén. Magyarország ezzel magára maradt a térségből, hiszen lengyelek, csehek és szlovákok is küldtek már szállítmányokat az ukránoknak, és Orbán szlovén szövetséges, Janez Jansa is Zelenszkijt támogatja.

A távolságtartó viselkedés egyik magyarázata a rezsicsökkentés, ami a Fidesz-kormány egyik fő üzenete választói felé. A rezsicsökkentés, ami igazából hatósági díjszabást jelent csak, pedig úgy valósulhat meg, ha Oroszország teljesíti a kialkudott gázszállításokat.

Forrás: Telex


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: