Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az EBESZ választási missziója egy 16 oldalas vizsgálatban tárta fel, hogy a kampányolás szabályai nincsenek kellő módon körülírva, például nem terjed ki a kormányzati költésekre, ahogy a népszavazás kampányköltésének legmagasabb összegét sem határozták meg.

Az EBESZ 16 oldalas dokumentumban állapította meg, hogy bár a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem talált jogszabálysértést, a hivatalos kampányban az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák, ahogy az állami források kampánycélú felhasználását sem.

Az EBESZ szerint a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályban nem térnek ki a „pártokon kívüli felek” költéseire, például a kormányzati költésekre, holott sok ilyen plakát van és ezek az eddigi megfigyelések alapján aktív szerepet játszanak a kampányban.

A dokumentum szerint a népszavazással is problémák vannak: a népszavazásra fordítható kampányköltések legmagasabb összegét nem határozták meg, és azokra semmilyen közzétételi kötelezettség nem vonatkozik.

A jelentés arra is rámutat, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó állampolgárok szavazati jogának egyenlőségére vonatkozó korábbi ajánlásokat nem követték érdemi lépések.

A külföldön dolgozó magyarok így nem szavazhatnak levélben, csak személyesen külképviseleten, ami néha több száz kilométerre van az érintettek lakhelyétől.

Arról, hogy mennyire tisztességes egy verseny, ahol az állam szinte végtelen erőforrásokat mozgósít egy párt érdekében a Magyar Jeti készített elemző videót (via Népszava).


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: