Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Akkor most vagy lengyel-magyar barátság, vagy orosz-magyar barátság? A kettő együtt úgy tűnik, nem megy.

A lengyel elnök nem találkozik Áder Jánossal, lefújták az államfő lengyelországi látogatását.

Úgy tűnik, idén Áder János nem fogja megünnepelni lengyel kollégájával a lengyel-magyar barátságot.

 

Áder Jánost március 23-án a lengyelországi Bochnia városába a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, de a magyar elnök nem utazik, törölték a programot.

Az Azonnali szerint Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, valamint házastársaik, Herczegh Anita, illetve Agata Kornhauser-Duda IV. Béla Árpád-házi királyunk leánya, Szent Kinga szobrát avatta volna fel jövő hét szerdán.

 

A portál úgy tudja, hogy a jelenlegi helyzet szerint Áder János egyáltalán nem utazik ki Lengyelországba a jeles nap alkalmából, ugyanis péntek délutánig a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) részéről nem érkezett meg a lengyel félhez az engedélykérelem arra, hogy Áder János fegyveres testőrei átléphessék a lengyel határt. Ez ugyan elvileg csak egy formalitásnak számít, hiszen egy baráti elnöki látogatás alkalmával tulajdonképpen automatikusan megadja az engedélyt a vendégfogadó ország, de a diplomáciában ezt a „kötelező kört” mindenképp le kell futni.

 

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya nem válaszolt az ügyben az Azonnalinak, ám a lap más forrásból úgy értesült: a programot hivatalosan „elhalasztják” a háború miatt, de állítólag az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

 

A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm még 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává, amit azóta mindkét országban, évente váltakozó helyszíneken különböző programokkal meg is ünnepelnek.

A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozók 2020-ban és 2021-ben elmaradtak, de 2021-ben virtuális megemlékezést tartottak Áder János és Andrzej Duda, valamint Herczegh Anita illetve Agata Kornhauser-Duda között.

Forrás: Blikk / Azonnali.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Hoppá, mi történhetett?! Novák Katalin Orbán ellen beszélt az ENSZ közgyűlésén

Vagy kommunikációs hiba, vagy szándékosan, de Novák Katalin az oktatás fontosságáról és az iskolák elhanyagolását nevezte a legvégzetesebb hibának az ENSZ közgyülésén, miközben Magyarországon...

Szégyen és gyalázat: Ide jutottunk Orbánék miatt

Az Európai Unió legújabb vagyonfelmérési adatai a magyar háztartások számára semmiképpen sem hoztak jó híreket. A portfolio.hu által közölt jelentés szerint a magyar háztartások nettó...

Lerántotta a leplet Orbánék hazugságáról a szakember: Óriási bajban vagyunk

A kormány elhibázott gazdaságpolitikájáról, az inflációs helyzetről, valamint a felesleges kormányzati beruházásokról is beszélt Vajda Zoltán, a parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke az ATV...