A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A jelenleg a szomszédban dúló háború kapcsán bizonyára sokakban merült fel a kérdés Magyarországon is, hogy milyen haderőt tudna megmozgatni a magyar honvédség egy esetleges támadás során, valamint hogy milyen szabályok vannak érvényben rendkívüli helyzet idején a sorkatonaság tekintetében.

Ebből készített gyűjtést az ÚjSzó.

Eszerint a hadkötelezettség újbóli bevezetésére akkor kerülhetne sor, ha külső fegyveres támadás veszélye állna fenn, vagy be is következik, esetleg szövetségi kötelezettség teljesítése miatt.

Ennek előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, esetleg az Országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet.

Ekkor Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli.

A potenciális hadkötelezettek kora a 18. életévét betöltöttektől az 50 évesekig tart. A felső korhatár 2018 őszéig 40 év volt.

A jogszabály 10 évvel történő kiterjesztése nagyjából 850 ezer emberrel növelte meg a behívhatók számát.

A szolgálati kötelezettség keretében a hadköteles kifejezetten fegyveres katonai szolgálatot teljesít. A honvédelmi törvény emellett lehetőséget biztosít egyes, meghatározott esetekben, külön engedély alapján a fegyver nélküli katonai szolgálatra is.

Külön lista van arról is, akiket nem hívhatnak be: akiket alkalmatlannak minősítettek, a három vagy több gyermeket nevelők, és azok akiknek házastársa katonai szolgálatot teljesít.

Az a hadköteles, aki katonai bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A békeidőszaki sorkatonaságot 2004-ben szüntették meg, de a békétől eltérő veszélyeztetettség időszakára továbbra is fenntartja e kötelezettség bevezetésének lehetőségét.

via: 168 óra


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Újabb megszorítást leplezett le az MSZP – Orbánék ismét ordenáré módon hazudtak az embereknek

Az MSZP szerint januártól túladóztatná az autósokat a Fidesz, mivel egy liter benzin esetében 16,5 forinttal, egy liter gázolajnál 18,6 forinttal több adót szedne...

Kínos kérdések merültek fel a tárgyalóteremben: Újra felmerült Varga Judit neve a Völner-Schadl perben

Kedden a Fővárosi Törvényszéken folytatódott tovább  a Schadl-Völner nevével fémjelzett korrupciós botrány tárgyalása. F. Vivien, a vád koronatanúja kerül a bíróság elé - számolt...

Fontos: Hatalmas bajban lesznek a nyugdíjasok a szakértő szerint

Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio.hu-nak nyilatkozva rámutatott: a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlannak bizonyul, jellemző rá a kaotikusság és az átláthatatlanság. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ)...