Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kijevi repülőgyárat bombáztak le az oroszok, folytatódnak a béketárgyalások – Napi összefoglalónk az ukrajnai háborúról

Vasárnapról hétfő virradóra sem csillapodtak a kedélyek Ukrajnában. A háború 19. napjára az orosz erők tovább bombázták az országot:

Újabb civil lakóépületet ért támadás Kijevben, sokan megsérültek, többen pedig meghaltak. Hétfőn délelőtt újra tárgyalóasztalhoz ülnek az oroszok és az ukránok. Napi összefoglalónk a vasárnap esti és hétfő hajnalban történekről.

Két ember meghalt és hárman pedig megsérültek, amikor egy lövedék becsapódott egy lakóépületbe Kijev északnyugati részén hétfő reggel – közölte az ukrán állami katasztrófavédelem. A kilencemeletes lakóépület a hírek szerint hajnali 5 óra után orosz lövöldözéstől gyulladt ki.

A kijevi városvezetés a hivatalos Telegram oldalán közölte hétfő reggel, hogy az orosz erők bombázni kezdték a kijevi Antonov repülőgépgyárat. A Hostomel néven is ismert gyár Kviv központjától körülbelül 11 km-re északnyugatra található, és az ország legfontosabb nemzetközi teherszállító repülőtere, valamint kulcsfontosságú katonai légibázis.

Rövidesen megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között hétfőn. A hírek szerint mindkét fél tisztviselői óvatos optimizmussal ülnek majd asztalhoz, annak ellenére, hogy kevés jel mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja megváltozott volna. A tárgyalások helyi idő szerint 10:30-kor kezdődnek.

Babájával együtt meghalt a terhes nő, akinek a róla készült képe a mariupoli gyerekkórház bombázása után bejárta a világsajtót – írja az Associated Press.

 

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország katonai támogatást kért Kínától , miközben azt állítják, hogy az orosz hadsereg kifogyott bizonyos típusú fegyverzetekből – számolt be először a Financial Times . A fejlemények aggodalomra adnak okot, mert a hírek szerint Peking alááshatja a Nyugat Ukrajna megsegítésére irányuló erőfeszítéseit. Az Egyesült Államok egy magas szintű római találkozón megpróbálja rávenni Kínát, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak .
A legfrissebb hadműveleti jelentés szerint az ukrán hadsereg azt állítja, hogy „orosz katonák tömegesen megtagadták” az ukrajnai háborúban való harcot .

 

A brit védelmi minisztérium közölte, szerintük az orosz haditengerészeti erők „hatékonyan elszigetelik Ukrajnát a nemzetközi tengeri kereskedelemtől” – olvasható az ukrajnai helyzetről szóló legfrissebb védelmi hírszerzési közleményében.
A csecsen televíziós csatornák által megosztott és Kadirov Telegram-fiókján közzétett felvételek szerint Ramzan Kadirov , az orosz csecsenföldi régió vezetője az orosz erőkkel együtt Ukrajnában tartózkodik.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy az Egyesült Királyság kormánya több mint 500 mobil generátort adományoz Ukrajnának, hogy segítse az energiaellátást olyan kulcsfontosságú épületek számára, mint a kórházak, menedékházak és a víztisztító telepek.

Zelenszkij ukrán elnök sürgette a NATO-t, hogy vezessenek be repülési tilalmat, miután megtámadták a lengyel határhoz közelében lévő katonai bázist. „Ha nem zárják le a légteret, csak idő kérdése, hogy mikor esnek orosz rakéták az önök területére, a NATO területére” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Eközben az orosz védelmi minisztérium elismerte a felelősséget a lengyel határ közelében található Nemzetközi Békefenntartó- és Biztonsági Központ elleni vasárnapi rakétatámadásban .

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, sikeresen megérkeztek Ukrajnába az égetően szükséges orvosi felszerelések, beleértve a traumakészleteket is. A WHO próbál segíteni az orosz invázió miatt kritikus állapotba került ukrán egészségügyi rendszeren.

 

Forrás: Blikk

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: