Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A fideszes törvénykezés rontott a nők helyzetén: az új kormány ezt rendbe tévő törvényei mellett az új, nem mellesleg női köztársasági elnöknek is ki kell majd állnia a nők jogaiért és döntési szabadságukért saját munka-család modelljük kialakításában.

Példát mutatott az Egységben Magyarországért, amikor kérte a fideszesek együttműködését egy, a putyini agressziót elítélő határozat meghozatalában.

A szövetség április 3-a után nemzeti egységkormányként is arra fog törekedni, hogy végre minden téren tartósan létrejöjjön a közös nemzeti minimum, olyan ügyekben is, mint például az államfő jelölés, ami most Novák Katalin esetében sajnálatos módon nem jött össze – utalt rá Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje, aki az MSZP székházában a nők helyzetéről tartott konferenciáról érkezett péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorába, többek között arról is beszélt, hogy az új köztársasági elnöknek a következő öt évre az eddigi pártkatonai magatartásából fel kell nőnie a pártok felett álló, nemzeti egységet képviselő szerepéhez.

„Már az első beszédében világossá tette, hogy az egypárt által elfogadott, az ország egészére rákényszerített Alaptörvényt, akármi történik, ő „ki fogja kényszeríteni” az országból.

Tehát, ha valaki megkérdőjelezi azt a rendszert, amit ők az Alaptörvényben leszögeztek, és az alapján felépítették ezt az autoriter rendszert, ő azt fogja valójában megvédeni.

És nem volt semmi olyan a beszédében, ami Róna úr beszédében megvolt, hogy például a sokszínűség igenis érték, és az egyhangúság nem vezet soha jóra” – idézte fel.

Kunhalmi elmondta, Novákkal nem emberi problémák vannak elsősorban, hanem politikaiak, hiszen nem szól az ország döntően nagy részéhez, és nyilvánvaló, hogy nincs mögötte olyan kiemelkedő közéleti múlt, ami alapján a nemzet egységét jelenleg képviselheti.

Leszögezte, az ellenzék meghallgatta a beszédét, de utána nem vettek részt az eredmény kihirdetésén, csak a frakciók képviseltették magukat és Róna Péter – az MSZP részéről Hiller István volt jelen.

Az MSZP társelnöke hangsúlyozta, a korrekt kormány-államfő közti viszony lehetősége mindennek dacára azért fennáll a kormányváltást követően is. „Meg kell adni mindenkinek azt az esély, hogy a következő öt évben bebizonyíthassa, milyen döntéseket fog hozni” – emelte ki.

Kérdésre, hogy örül-e annak, hogy végre nő ül az ország államfői székében, megerősítette, mindenképp történelmi jelentőségű az, hogy igen, de önmagában attól még nem lesz valaki jó államfő, hogy nő – a teljesítményét kell nézni.

A szocialista politikus emlékeztetett, Novák Katalin, aki egyfolytában versenyez férfi politikustársaival, azt kéri, hogy a magyar nők ne versenyezzenek mindenáron a férfiakkal, ami egyszerűen képmutató.

„Azt vártuk volna el tőle a beszédében, hogy az a mondat hagyja el a száját, hogy a döntés lehetősége legyen meg minden magyar nőnek” – hangsúlyozta az Egységben Magyarországért Budapest 15. országos választókerületében újrázó képviselőjelöltje.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: