Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A magas infláció miatt, soron kívüli nyugdíj kiegészítésre van szükség.

A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában – közölte a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

Mint írták, az évelejei nyugdíjemelés arra a törvényi kötelezettségre épült, hogy a tervbe vett fogyasztói áremelkedéssel megegyező mértékű emelés biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését. A tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvényben szereplő három százalékos inflációs prognózis tarthatatlansága már hamar kiderült a döntéshozók számára is. A tervezett pénzromlás mértékéhez igazodva decemberben (MK. 225. sz. XII.9-én) a Kormány öt százalékos nyugdíjemelésre korrigálta a téves várakozását.

A tényleges fogyasztói árnövekedés mértékét a KSH által nyilvánosságra hozott 2022.januári 7,4 %-os, majd a februári 7,9 %-os, továbbá a márciusi 8,3 -%-os pénzromlás mutatja.

A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában – tették hozzá.

Az időseknek jogszerűen járó nyugdíj kiegészítés összegének visszatartásával a Kormány a nyugdíjasokat ismét kényszerhitelezővé teszi.

Elvárjuk a Kormánytól, hogy intézkedjen a tényleges inflációhoz igazodó, soron kívüli nyugdíj-kiegészítés folyósítása érdekében. Az alacsony nyugellátásban részesülő honfitársaink életkörülményeinek és életkilátásainak romlása miatt, nem fogadhatóak el a későbbi korrekciók ígéretei – fogalmazott az egyesület.

Forrás: Pénzcentrum

Fotó: 2022 Plusz


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: