Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tisztelt Honfitársam!

Európa területén háború dúl. Az új helyzet új választás elé állít mindannyiunkat.

Az én generációmnak megadatott Európa történelmének leghosszabb békés korszaka. A békét az európai integráció hozta el. Nem voltunk különösebben hálásak ezért a békéért, mert magától értetődőnek vettük.

Február 25-én egyik napról a másikra megváltozott körülöttünk a világ. Putyin elnök rárontott egy szabad és büszke nemzetre.

Mi, magyarok pontosan tudjuk, mit jelent, ha egy megszálló hadsereg fegyverrel próbálja letörni egy nemzet szabadságvágyát. Tudjuk 1848-ból és tudjuk 1956-ból.

És tudjuk azt is, milyen az orosz birodalom szomszédságában és szorításában élni. Ráment negyven évünk, ráment a szabadságunk, és ráment a jólétünk.

Azt hittük, ez nem ismétlődhet meg, de Putyin háborúja, Ukrajna sorsának alakulása befolyással lesz arra, hogyan élünk tovább Európában és hogyan élünk tovább Magyarországon.

Most újra át kell rendezzük az életünket. És ezt magunknak kell megtennünk, nem dönthet senki helyettünk. Ez a döntés nem lehet másé, csakis a népé.

Mindannyiunk érdeke, hogy ez a gyilkos háború minél előbb véget érjen, és ne követeljen újabb és újabb életeket. Nők és ártatlan gyermekek életét. Életerős férfiak életét, akiknek joguk van látni felnőni gyermeküket. Kárpátaljai magyar testvéreink életét.

Most nem téveszthetünk utat. Most nem véthetjük el az irányt.

Utat kell választanunk, irányt kell váltanunk, mert az orbáni politika megbukott Magyarországon.

Az, amely 12 éve már az agresszor Putyin modelljét követi. Illiberális állam, korrupció, a kiváltságosok gazdagodása, iparágak ellopása, civilek és a kisebbségek elleni támadások, szabad sajtó felszámolása, a közpénzből fizetett politikai propaganda – mind-mind a putyini modellt honosította meg, lépésről lépésre.

Orbán Viktor, a magyar Putyin az elmúlt években tíznél többször próbálta megakadályozni, hogy Európa felléphessen Putyin agresszív politikája ellen. Cserébe olyan üzleteket kapott Putyintól, amelyeken az oligarchák gazdagodtak, de a magyar emberek állták a számlát.

Magyarország nem lehet megint, nem lehet újra orosz, sem kínai gyarmat.

A háborúk, mint tudjuk, mindig szavakkal kezdődnek. Putyin háborúja is így kezdődött. A Nyugat szidalmazásával, az Európai Unió és a NATO egységét bomlasztó szavak kimondásával. Ez folyik évek óta az orosz propagandából és ez folyik a magyar propagandából is.

Emlékszünk a plakáterdőre: megállítjuk Brüsszelt, vagyis az EU-t és a NATO-t, a Nyugat pökhendi lesajnálásával alapozzuk meg az úgynevezett keleti nyitást, vagyis a diktátorokkal való üzletelést. A keleti nyitásból mára keleti bukás lett.

Ezek ugyanazok a szavak. Ezek alapozták meg azt a politikát, amelynek Magyarországon 12 éve tartó háborúskodás, és most a határaink közelében dúló háború lett a vége.

Ha nem csak az emberéleteket követelő, milliókat menekülésre kényszerítő szörnyű háborúnak, de a lelkünket mérgező háborúskodásnak is véget akarunk vetni, ha békét akarunk, márpedig mi békét akarunk, akkor először is ennek a politikának kell véget vetnünk.

Ahol az egyik oldalon az atomerőműveket lövető és Vöröskeresztes menekültoszlopokat bombázó agresszor pusztítása áll, ott a mi helyünk csak a szabadság, a béke és a szeretet oldalán lehet. A hintapolitika ideje lejárt.

Mert a Nyugat nem pusztán elvont fogalom. Az a Nyugat, amiért az ukránok egy része térdre hullva imádkozik a kijevi főtéren, mások fegyvert ragadnak és harcolnak.

A Nyugat a függetlenség, a Nyugat a szabadság és a Nyugat a szolidaritás. Az Európai Unió a Nyugat. A NATO a Nyugat. Azok a szövetségesek, amelynek egyedül képesek garantálni Magyarország jövőjét, fizikai és anyagi biztonságát.

Mindannyiunk érdeke, Magyarország érdeke, minden magyar érdeke határon innen és túl, hogy a gonosz agresszor igazságtalan háborúval, felfoghatatlan pusztítással ne érhessen célt. Elemi érdekünk, hogy a magyar határ túloldalán ne egy újraszervezett Szovjetunió álljon.

Egységünkben rejlő erő most a változáshoz kell, hogy az orosz érdekszféra helyett Európa felé, Keletről ismét Nyugatra kormányozzuk Magyarország hajóját.

Magyarország biztonságát ma az szolgálja, ha magyar katona a magyar határt védi. Magyar katona maradjon Magyarországon, ez biztosítja, hogy távol tartsuk az országhatártól ezt a háborút.

De ez önmagában nem elég, ki kell mondanunk, hogy Magyarország biztonságát csak az EU és a NATO garantálja. Ahogy azt annyi év hazugsága után a miniszterelnökével szemben immár a honvédelmi miniszter is bevallotta.

Az európai egység bomlasztása helyett Magyarországnak újra a szövetség hűséges tagjává kell válnia.

Az elmúlt 12 év hazugságai között az egyik legnagyobb, hogy Paks2-nek köze van a rezsicsökkentéshez. A magyar energiaárakat nem egy ma is hétéves késében lévő, még papíron sem működő erőmű befolyásolja, amellyel szembeni szankciókat egyébként a Fidesz is megszavazta az Európai Parlamentben.

Ukrajna lerohanása után a napnál is világosabb, hogy Magyarország energiabiztonságát nem a Putyintól való függés erősítése, hanem éppen az ettől a béklyótól való fokozatos elszakadás szolgálja.

Fel kell tölteni a télen lemerült gáztárolói kapacitásokat, hogy semmilyen őrült háború ne veszélyeztesse a magyarok energiabiztonságát. És mindent el kell követni a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében. Ez a biztonságos és az EU törekvéseivel összhangban lévő energiapolitika Magyarországon.

És az, ha a rezsicsökkentést nem csak megőrizzük, de még tovább csökkentjük a lakhatási költségeket. Ennek módja egy átfogó, államilag és az uniós pénzből finanszírozott szigetelési program, amely akár további 30-40 százalékkal csökkentheti a rezsit, és az ország energiaigényét is.

Magyarország energiabiztonságát is garantálnunk kell. Mert a háború hatásai igenis begyűrűznek a hétköznapokba, Magyarország háborús kitettsége és a menekültválság súlyosan érinti hétköznapjainkat.

Azért érintheti most ezt ilyen súlyosan, mert éppen a háború kitörése előtt vált világossá: a magyar kormány tévútra vezette a magyar gazdaságot. Nincs világosabb bizonyítéka ennek annál, mint hogy összeomlott a forint. A magyar valutánál csak az orosz rubel veszített többet az értékéből, még a háborúban álló Ukrajna fizetőeszköze sem zuhant annyit, mint a forint. Az euróárfolyam bizony már elérte a 400 forintot is.

Magyarországon már januárban is Európa legnagyobb inflációja volt, a háború hatásai újabb súlyos áremelkedésekkel fenyegetnek, az élelmiszerárak további növekedésével, miközben az Orbán-kormány alkalmatlan politikája enélkül is megélhetési válságba taszított százezreket. Már a háború előtt is soha nem látott magasságokba jutott az államadósság. Elvesztette azt a harcot is Orbán, mint az összes többit, amit az elmúlt 12 évben folytatott.

Ezért nekünk az anyagi biztonság garantálásával van dolgunk, az áremelkedések hatásainak és az adósság terheinek mérséklésével. A hatósági árak politikája kudarc, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a bérek emelésével, az adórendszer igazságos átalakításával, a minimálbér adómentessé tételével kell és lehet kezelni az elszabadult árak hatásait.

A magyar emberek pénzének értékét, a stabilitását pedig az erős forint, hosszabb távon pedig az euró bevezetése garantálja.

De a forint és a gazdaság talpra állítását, a magyarok anyagi biztonságát csak az garantálja, hogy ha Magyarország megkapja az Orbán korrupciója miatt tőlünk megtagadott uniós forrásokat, az uniós támogatásokat. Fejenként 1,5 millió forintnyi támogatás jár mindenkinek, amit most Orbán Viktor korrupciója miatt az Európai Unió nem akar nekünk kifizetni.

Éppen azért, mert az Európai Unió megelégelte a magyar kormány putyini korrupcióját, a rendszerszintű lopást, nekünk csatlakozunk kell az Európai Ügyészséghez, hogy elszámoltassuk a bűnösöket, visszaszerezzük a nemzet ellopott vagyonát, és megkaphassuk a Magyarországnak járó Európai Uniós forrásokat. Ezekből mind az anyagi-, mind az energiabiztonsági szempontjaikat biztosítani tudjuk Magyarországon.

Fizikai biztonság, anyagi biztonság és energiabiztonság – ezeket április 3-án egy kormányváltással biztosíthatjuk.

Magyarország elemi érdeke a béke. Az elmúlt években a kormány hatalmi számításból viszályt szított magyar és magyar között. Háborús hangulatban éltünk már akkor is, amikor még nem dúltak harcok Európában.

De hiszem, hogy ha testvérként és nem ellenségként tekintünk egymásra, magyar a magyarra, bőrszíntől, szexuális orientációtól, származástól függetlenül, akkor megtaláljuk együtt a felemelkedés útját, és elindul ez az ország végre csak felfelé!

Ebben a helyzetben nekünk választanunk kell. A választás tétje most tiszta és világos.

Egy ereszen lecsúszó, leereszkedő ország, vagy egy szabadon felemelkedő, büszke magyar nemzet?

Kelet vagy Nyugat?

Egy új Szovjetunió vagy az Európai Unió?

Orbán és Putyin, vagy a biztonságot garantáló Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség?

A történelem sötét oldala, vagy végre valahára a történelem jó oldala?

Akik a Nyugatot, akik Európát, akik a történelem jó oldalát választják, akik a békét és a biztonságot szeretnék, csatlakozzanak a szabadságszerető magyarok tömegeihez. Álljunk ki közösen a háború ellen, álljunk ki a békéért, a biztonságért és a szabadságért március 15-én délután 3 órától Budapesten, a Műegyetem rakparton. Majd a választáson, április 3-án is a szavazófülkékben.

Mi mindannyian hittel valljuk, hogy abból a mély gödörből, ahova Orbán Viktor sodorta ezt az országot, a kijárat nyilvánvalóan nem jobbra, és nem balra van, hanem csak felfelé!

Üdvözlettel:

Márki-Zay Péter

Magyarország miniszterelnök-jelöltje


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: