Kocsis Máté - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kocsis Máté Márki-Zay mondatairól: “Alávaló” politikai haszonszerzésre használni a háborús helyzetet

“Össze-vissza beszélni, felhasználni egy háborús helyzetet olcsó, közönséges politikai haszonszerzésre, vádaskodásra, az meglehetősen alávaló dolog” – Kocsis Máté nagyon keményen fogalmazott a Bayer Show-ban Márki-Zay Péter mondatairól.

 

A Hír tv-ben a Fidesz frakcióvezetője a háborúról azt mondta, “meglepte a világot, ami történik”, az oroszok támadása Ukrajna ellen. Bayer Zsolt műsorvezető kérdésére, hogy Márki-Zay Péter mindjárt a háború kitörésekor azt mondta, hogy Orbán Viktor nem a békemisszió miatt járt Putyinnál, hanem a háború előkészítése érdekében, “de kell-e erre egyáltalán reagálni”, Kocsis Máté azzal válaszolt: azért kell, mert aki mondja, az éppen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. “Nyilván a kormányra kerülésük esélye folyamatosan csökken. Nagyon nem valószínű, hogy Márki-Zay Péternek fogják hívni a következő magyar miniszterelnököt szerinte, de minekután a választók döntenek, ezért a pakliban benne van”.

 

“Ebből a pozícióból össze-vissza beszélni, felelőtlen kijelentéseket tenni, tovább megyek, felhasználni egy háborús helyzetet olcsó, közönséges politikai haszonszerzésre, vádaskodásra, az meglehetősen alávaló dolog” – jelentette ki Kocsis Máté.

Arra, hogy a magyar kormány, a miniszterelnök “milliószor” elmondta már, hogy Magyarország a békében érdekelt, ez mit jelent, Kocsis Máté azt mondta: egyetlen országnak sem érdeke, hogy a szomszédos országban háború legyen, „benne van a levegőben az a félelem, hogy nehogy túlterjeszkedjen Ukrajnán ez a háború”. Ettől sok magyar tart, de Európában mások is – tette hozzá.

 

Mindent meg kell tenni azért, hogy a NATO ne keveredjen fegyveres konfliktusba az oroszokkal, “mert nem véletlenül mondják, hogy az a harmadik világháború előszelét jelentheti”. Nem véletlenül mondta Szijjártó Péter sem, hogy Budapest a béketárgyalások helyszíne lehet – jelentette ki Kocsis Máté, elismételve, az az érdekünk, hogy minél előbb béke legyen.

 

Amit Oroszország tesz Ukrajnában, azt mindenki egyöntetűen ítéli el. Nincs ember, aki egyetértene azzal, ami Ukrajnában történik – szögezte le a politikus, aki szerint ilyenkor Oroszországgal szemben “nem a kardcsörtetés, a fenyegetőzés a jó módszer”, a feszültséget nem fokozni kell, hanem tompítani – NATO szövetségesi viszony ide vagy oda – kis országként, “ha hirtelen mozdulatokat teszünk, nekünk az mind kockázat”. Bármit megtennénk, hogy “a béke megszülessen” – jelentette ki újra és újra.

 

Kocsis Máté az mondta az ellenzékről, hogy “orbánviktoroznak”, “össze-vissza hazudoznak”. De most nyugalomra, higgadtságra van szükség, nem vagdalkozva kell eljárni. Az orosz hadsereg “rég nem látott elszántsággal van jelen” Ukrajnában. Ilyenkor ésszel, nyugodtan, higgadtan kell viselkedni, tárgyalni, békét teremteni kell, “nem emberkedni, meg játszani a Janit” – jelentette ki, hozzátéve: emberéletekről van szó, honfitársaink életéről van szó.

„Békeidőben elfér, hogy Márki-Zay Péter össze-vissza beszéljen, de most nem fér el. Ez egy komolyabb dolog annál, mint ahogy ő szokott egyébként a világ dolgairól beszélni” – fogalmazott a műsorban Kocsis Máté.

(Márki-Zay Péter korábban a Partizánban arra, hogy ha ő lenne a miniszterelnök, akkor akár katonai erővel is segítené-e Ukrajnát, katonai támogatást is adna-e, azt mondta: „Hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs”. Az ATV Egyenes beszédben pedig szintén kérdésre válaszolva kijelentette: “hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk”.)

Ursula von der Leyen vasárnap közölte, az Európai Unió fegyvereket küld Ukrajnának. Ezt az egység részeként Magyarország is támogatja, Szijjátó Péter külügyminiszter ugyanakkor közölte: nemzeti, kétoldalú alapon Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába, és magyar katonákat sem. Előtte eizt az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor minkilis kijelentette.

Forrás: atv.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: