Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A háború negyedik napja után elhúzódó hadiállapotra számítanak az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők. Abban egyetértenek, hogy Moszkva villámháborúra készült, és nem várt ellenállásba ütközött. A következő napokban jelentősen emelkedhet a civil áldozatok száma.

 

Páncéltörő gránátvetővel is lőtték a benyomuló orosz erőket az ukránok Harkivban. A keleti mellett még két fronton támadnak az oroszok. Szakértők szerint arra egyelőre kicsi az esély, hogy Nyugat-Ukrajna is célpont legyen, a civil áldozatok száma viszont emelkedni fog.

 

„A harcok intenzitásával ez értelemszerűen elkerülhetetlen, mert az oroszok győzelemre fognak törekedni. Az orosz fél a magas civil áldozatok számát arra is ki tudná használni, hogy az ukrán felet megadásra kényszerítse, az ukrán lakosságot Zelenszkijjel szembefordítsa” – magyarázta Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Műhelyének Oroszország-kutatója.

 

A híradónknak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint elhúzódó hadiállapotra kell készülni.

„A támadások között némi szünetet kell nyilván tartani, meg kell várni az esetleges diplomáciai tárgyalások eredményét, és ettől függően mennek tovább, tehát ezért szoktam én azt mondani, hogy az, hogy ez egy gyors háború, egy villámháború, ennek a valószínűsége most már nagyon kicsi a negyedik nap után” – mondta Kis-Benedek József.

 

Bár egyre több ország jelenti be, hogy fegyverekkel segíti az ukránokat, a külpolitikai szakértő szerint a támogatásnak inkább csak morális ereje van.

„Kicsit késő ez a bejelentett segítség Ukrajnának, például Németország, Szlovákia részéről. Ha valóban sikerül az orosz hadsereg megállítása, akkor ez hosszú távon mindenképpen segítség, rövid távon azonban itt a következő néhány nap lesz a döntő és ebben egyelőre nem játszik szerepet ez a segítség” – fejtette ki Anton Bendarzsevszikj.

 

Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok részéről ez egy elhibázott háború, mert rosszul mérték fel az ellenállás nagyságát.

„Nagyon csekély az az erő, amit Ukrajna köré csoportosítottak. Tehát akár 150, akár 200 ezer, egy támadó haderőnek jóval nagyobbnak kell lenni a védekező haderőnél, és Ukrajnának a hadereje több mint 200 ezres. És azon kívül vannak tartalékosok, meg most már a polgárok is beállnak a küzdelembe, tehát ezért érthetetlen, hogy miért ilyen kicsi ez az orosz erő” – mondta az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

 

Elemzők szerint Moszkva azért nem folytat totális háborút, mert hirtelen sok civil áldozat esetén, Putyin még több támogatót veszítene a lakosság körében. Az orosz elnök célja inkább az lehet, hogy pánikot keltsen az ukránok között, a nyugati tévék pedig ne mutathassanak elborzasztó mészárlásról szóló képeket.

Forrás: atv.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: