Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Összesen 43 párt indulhat az áprilisi 3-ai voksoláson. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a parlamenti választásra a Magyar Szociális Pártot hétfői ülésén, mert azt olyan ember jelentette be, akinek már nem volt képviseleti jogosultsága.

Az NVB már nem fog több jelölőszervezetet nyilvántartásba venni az április 3-ai voksolásra, az eljárási és jogorvoslati határidők miatt – számolt be róla az MTI.

Az országgyűlési választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a bírósági nyilvántartásban.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 43 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenkettőt. Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidő lejártáig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.

A testület hétfői ülésén visszautasította a Magyar Szociális Párt nyilvántartásba vételét, mert olyan személy jelentette be a pártot, akinek képviseleti joga a bírósági nyilvántartás szerint már megszűnt. A határozat nem jogerős, három napon belül felülvizsgálat kérhető az ellen a Kúriánál.

Az NVB már nem fog több jelölőszervezetet nyilvántartásba venni az április 3-ai parlamenti választásra, az eljárási és jogorvoslati határidők miatt. A választáson indulni szándékozó jelöltek ugyanis csak pénteken 16 óráig gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-éig döntsön erről.

A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: