Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kedden 62 európai parlamenti képviselő írt levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót az áprilios 3-i magyarországi parlamenti választásra.

A Népszavához eljuttatott levélben a politikusok azzal az aggodalommal magyarázzák ennek szükségességét, hogy a választások „nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fognak lezajlani.

„A választási megfigyelők már eddig is jelentős aggályokat fogalmaztak meg a 2018-as magyarországi választások tiszta lebonyolításával kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök azóta is következetesen támadja a demokráciát hazájában.

Független megfigyelőkre van szükségünk, hogy tudjuk, mi történik Magyarországon idén tavasszal. A választási manipulációk masszívan károsítanák az európai demokráciát.

Az Európai Unió csak akkor demokratikus, ha a demokrácia minden tagállamban működik”- nyilatkozta az egyik aláíró, a német zöldpárti Daniel Freund.

Az EP-képviselők szerint a helyzet tovább romlott a 2018-as választások óta, amikor is az EBESZ korlátozott megfigyelő missziója megállapította, hogy „a megfélemlítő és idegellenes retorika szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek”.

A kormány által a közvélemény tájékoztatására szánt kampányokra fordított túlzott kiadások pedig “jelentősen veszélyeztették a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezzenek”.

A választási megfigyelők megállapították „az átláthatóság általános hiányát” és szóvá tették „az erősen polarizált és kritikai elemzést nélkülöző” médiatudósításokat.

„Mindezek fényében úgy gondoljuk, kulcsfontosságú, hogy a magyar választási folyamat valamennyi jelentős aspektusát nyomon kövessék:

a jogalkotási keretet, a jelölt- és választói regisztrációt, a kampányt, a média szerepét (beleértve az átfogó médiafigyelést), a választási adminisztrációt, a választási viták rendezését, a nők és a nemzeti kisebbségek részvételét, valamint a szavazás, a számlálás és az adatok összesítésének folyamatát a választás napján, továbbá a választást követő panaszok és fellebbezések ellenőrzését egy teljes körű választási megfigyelő misszió segítségével”

Népszava információ


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: