A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A KSH adatai szerint 2021. szeptember és november közötti időszakban a megnövekedett terhek ellenére az egészségügyi és szociális ellátás feladatait 17 ezerrel kevesebben látták el, mint egy évvel korábban, ezen belül a szociális területen dolgozók száma csökkent nagyobb mértékben.

Ez egy újabb lesújtó adat, de sajnos nem meglepő, hiszen a Fidesz már a koronavírus megjelenése előtt is mostohán bánt mindkét terület dolgozóival, a járvány ideje alatt azonban még rosszabb lett a sorsuk.

Az egészségügy területén a már meglévő kritikus létszámhiány ellenére is áterőltette a Fidesz az új szolgálati jogviszonyt, amivel több ezer dolgozót üldözött el a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből.

A szociális ágazat dolgozóit pedig a kormány még meg is alázza azzal, hogy megtagadja tőlük az egyszeri 500 ezer forintos juttatást, miközben ők is emberfeletti teljesítményt nyújtva végzik munkájukat az emberek védelmében.

Az időseket, gyerekeket és fogyatékkal élőket ellátó szociális dolgozók alulfizetettek és túlterheltek.

A számokból pedig az látszik, hogy egyre kevesebben választják ezt a hivatást, nincs megfelelő számú utánpótlás és ez már rövid időn belül veszélybe fogja sodorni az egész ellátórendszert.

Az MSZP-nek azonban konkrét javaslatai vannak a mindkét területen jelen lévő szakemberhiány csökkentésére. Olyan béremelést kell biztosítani valamennyi egészségügyi dolgozó számára és a szociális szakmákban is, amely kifejezi megbecsülésüket, és lehetővé teszi a tisztességes megélhetést.

Valamint be kell vezetni egy olyan ösztöndíjprogramot a szociális szakmához kapcsolódó szakokra jelentkezők számára, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányon.

Továbbá a járvány alatt végzett áldozatos munkájuk elismeréseként biztosítani kell azt az 500 ezer forintos jutalmat a szociális ágazat dolgozóinak, amelyet a Fidesz megtagadott tőlük. Az MSZP az Egységben Magyarországért szövetségben lévő pártok részeként azért dolgozik, hogy a kormányváltás után ezek a célok megvalósuljanak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: