Dr. Zacher Gábor - Fotó: RCNews
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az egymillió lakosra vonatkoztatott halálozási adatokban a világon negyedik legrosszabbul áll Magyarország – közölte Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Hozzátette: a miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy aki a halálozási statisztikákat hozza fel, az az egészségügyi dolgozókat, az orvosokat bántja.

Ez nagyon furcsa kijelentés volt Orbán Viktor szájából, mert szinte „ránk hátékázza” a felelősséget – fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem erről szól a dolog. 2019-ben jelent meg az OECD által kiadott egészségügyi országprofil, amelyben ott van a válasz, hiszen Magyarországon a lakosság általános egészségi állapota messze elmarad az EU-étól.

Elsőként a korátlagot említette, aztán sorolta: a dohányzás, az elhízás, az elkerülhető halálozás terén is nagyon rosszul állunk.

Akárcsak a daganatos halálozásban, pedig „emberminiszterünk” is onkológus, és e téren nem voltak olyan komoly előrelépések az ő hivatalba lépése óta sem.

Alkoholfogyasztásban „az utánpótlásnevelés is jól működik” – ironizált, hozzátéve: „a Puskás Akadémia sehol sincs”, pedig sokkal több támogatást kap.

A pálinka hungarikum, vajon a magyar alkoholista mikor lesz az? – tette fel a kérdést. 800 ezren vannak, ha pártot alapítanak, komoly politikai tényezővé válnának. Inkább arra kellene költeni a kormányzati milliárdokból, hogy egészségtudatosabban éljenek az emberek, legyen több szűrővizsgálat és vegyék is igénybe minél többen.

A járvány súlyosságában az is fontos szerepet játszik, hogy kevés az orvos és kevés az ápoló. Jelezte, az orvosok „tisztességes béremelést” kaptak, de ebből a szakdolgozók kimaradtak.

Szóba került a Kossuth Rádió és a Karc FM, ezzel kapcsolatban Zacher Gábor ironizálva azt mondta: „lehet őket is hallgatni, csak előtte meg kell inni pár deci bort, hogy az ember élvezze ezeket a csatornákat”.

Forrás: Klubrádió

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: