Örs vezér tere, busz végállomás - Fotó: Hírflow
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Most nagy a baj! Napokon belül megbénulhat Budapesten a tömegközlekedés

A kormány megszorító intézkedései és a koronavírus-járvány miatt erősen szorongatott pénzügyi helyzetben lévő fővárosi önkormányzat nem tud több forrást biztosítani a közösségi közlekedésre a már korábban elutalt 108 milliárd forintnál.

A BKV november 25-ig, azaz csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza – közölte a Népszavával Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes,

Mint mondta, a főváros elkezdte felmérni, hogy milyen lehetőségei maradtak a figyelemfelhívásra. A főpolgármester-helyettes jelezte, elsőként az utasokat fogják tájékoztatni arról, hogy a kormány nem fizet a szolgáltatásért, vagyis bliccel. Ezzel párhuzamosan megköszönik a jegy- és bérletet vásárló utasoknak a hozzájárulást.

Kiss Ambrus bízik abban, hogy szerda éjfélig megkapják a támogatási szerződés tervezetét, a költségvetési törvényben szereplő 12 milliárd forintos normatívát, de ha mégsem így lenne, akkor felmerül a közösségi közlekedés korlátozása. Azt mondta: a járatritkítás nem éri meg, hiszen ez egy bonyolult szövet, amelyben egymásra épülnek a közlekedési folyamatok, amelyet felesleges átmeneti jelleggel megbolygatni.

A városvezetés a hathatós üzenetküldés érdekében fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását egész Budapest területén.

Ennek idejéről és hosszáról azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mivel a végső döntés még nem született meg a kabinetben. Ehhez nem szükséges közgyűlési felhatalmazás. A korlátozás mértéke jelentősen függ attól, hogy a kormány mutat-e addig bármiféle hajlandóságot a normatíva megfizetésére.

A BKV és a BKK vezetőségével egyelőre nem egyeztettek az ügyben. Az utasokat a leállás előtt értesítik a korlátozó intézkedések módjáról és idejéről – hangsúlyozta Kiss Ambrus.

Forrás: 24.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: