Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Csütörtökön került sor az Országgyűlés Törvényalkotási, Igazságügyi és Európai ügyek bizottságának delegációja és Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai biztos találkozójára, amelynek célja a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatos álláspontok megismerése volt.

Az egyeztetésen Bangóné Borbély Ildikó ismertette az MSZP álláspontját azokról a jogállamiságot, a szabadságjogok érvényesülését sárba tipró intézkedésekről, amelyeket a kormánypártok 2010 óta végrehajtottak, és amelyek következményei nap, mint nap tapasztalhatók.

A szocialista országgyűlési képviselő bemutatta az uniós delegáció tagjainak, hogy a Fidesz hogyan bontotta le szinte teljes egészében a magyar jogállamot, beleértve ennek a folyamatát és rendszerszintű elemeit.

Az Orbán-kormány az Alkotmánybíróságot megfosztotta a jogköreitől, majd feltöltötte a testületet fideszes pártkatonákkal. A köztársasági elnök nem tölti be a törvényhozói hatalom feletti ellenőrző funkcióját, az ügyészség egyetlen feladatává pedig azt tette a kormánypárt, hogy védje a korrupt fideszes politikusokat és haverokat.

Az Állami Számvevőszéket furkósbotnak használja az ellenzéki pártokkal szemben és megszállt minden olyan intézményt, amelynek a demokrácia és a jogállamiság felett kellene őrködnie.

Mindemellett a Fidesz lebontotta az önkormányzatiságot, elvette a települések pénzét, miközben a feladatok többségét meghagyta nekik.

A manipulált és tisztességtelen választási rendszer révén szerzett kétharmaddal pedig a Fidesz szavazógéppé silányította a parlamentet: a valódi döntési jogkör egy olyan szűk klikk kezébe került, amely a háttérből, demokratikus kontroll nélkül dönt az ország sorsáról.

Bangóné Borbély Ildikó ugyanakkor azt is kifejtette az uniós biztosnak, hogy az MSZP és a többi demokrata ellenzéki párt elkötelezett a jogállamiság és a szabadságjogok érvényesülése iránt, amelyek helyreállítása az elsődleges feladatuk lesz a 2022-es kormányváltást követően.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: