Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Büszke lehet magára Orbán VILÁGELSŐK lettünk. Igaz, hogy ez az elsőség tragédiák sorozatát jelenti. Világelsők lettünk a vírus reprodukciós számában.

 

Wikipedia: “A járványtanban egy fertőzés szaporodási mérőszáma, ami azt mutatja, hogy átlagosan hány másodlagos esetet okoz egy fertőzött, a fertőzés megállítására irányuló intézkedések hiányában.”

A vírus reprodukciós rátája a hivatalos járványszámokból dolgozó oxfordi adatbázis szerint Magyarországon október végén elérte az 1,85-öt.

Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan közel két embert fertőz tovább. Október elején ez a szám még csak 1,3 volt, egy hónap alatt azonban rendkívül felgyorsult a vírus terjedési sebessége. A legfrissebb adat október 28-i. Azóta napról-napra fokozódott a fertőzés sebessége, s ezzel együtt a halálozások száma is nőtt.

Magyarország mögött a világ élmezőnyében van Szlovákia és Csehország is 1,68-as és 1,4-es arányszámokkal, de nálunk mindegyik országénál gyorsabb a vírus terjedési sebessége.

Wikipedia: “Ez a mérőszám azért hasznos, mert segít meghatározni, hogy a fertőző betegség terjedni fog-e a népességben.”
Mindenkit megnyugtatok: fog. Miért? Sorolom: focimeccsek, békemenet, vadászati kiállítás, fiatalok oltatlansága, a kormány “töketlenkedése” – kell maszkot hordani, vagy csak lehet? – a helyzet kontrolálatlansága – a tesztek hiánya.

Cinikus, de igaz. Mindezen a kormány ismét csak keres. Nem keveset, sokat. Az elhalálozott 60 felettiek és az átlagnyugdíjat számolva legalább 43 milliárd forintot “takarított” meg a kormány.

Juszt László

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: