Orbán Viktor - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas tömeg előtt tartott beszédet Orbán ám az elmúlt 12 év legfrucsább beszéde volt ez.

Látszik, hogy elfogyott az erő Orbán Viktorból. Hiába, a gépezet amit gondosan felépítettek az elmúlt években tűpontosan mozgosította a bázist – kiegészülve olasz és lengyel demonstrálókkal együtt – azonban látszik hatalmas a politikai válság a jobboldalon.

Orbán Viktortól mindenki azt várta a mai napon, hogy új politikai programot fog adni a jobboldalnak azután, hogy az ellenzék átvette a politikai kezdeményezést a kormánypártoktól.

Ugyanis vízió nélkül nem lehet politikát csinálni. A korábbi években a rezsicsökkentés volt a hívószó, utána a Soros ellenes kampány majd a migráció. Az előválasztás azonban megtörte a lendületet és kinyírta a meleg-ellenes kampányát a Fidesznek.

Most mindenki azt várta, hogy Orbán Viktor új politikai programot ad a jobboldalnak. Ez azonban nem úgy sikerült, ahogy a politikai elemzők várták volna.

Orbán Viktor a beszéde alapján megroppant. Bár próbált erőt mutatni az övéinek, nem volt olyan ez a beszéd, mint szokott lenni.

Már a felvezető sem szólt másról, mint a 15 évvel ezelőtti, 2006-os eseményekről. Kivetítőkön hergelték a menet résztvevőit a tüntetés véres képsorait kiragadva és volt természetesen Gyurcsányozás. Megpróbáltak párhuzamot vonni 2006 és 1956 között.

Elővették a nemzeti szólamokat is, az Ismerős Arcok nélküled című számával. Egy szó mint száz, minden kelléket bevetett a kormányoldal, amit az elmúlt években láthattunk. Volt nemzeti romantika, volt Gyurcsány-ellenesség és természetesen volt 2006-ozás.

Csakhogy a kihívás, amit Márki-Zay jelent, nem lehet ennyivel megválaszolni. Márpedig ha a kormányoldal nem tud választ adni erre a dilemmára, nem is tud győzelmet aratni. Ekkor jelent meg a színpadon Orbán Viktor:

Komunistázott egyett, vízágyú és 2006. Amíg a jobboldal 15 éves sérelmekből politizál, ami már akkor sem működött, most viszont 15 évvel később már elkésettnek tűnik. Nincs más mondanivaló a jobboldalon, mint a múlt sérelmei.

“hazafiak a kommunisták ellen”

Ez volt a kicsit sem új lényege a beszédnek. Látszik a zavarodottság és az elkeseredettség a jobboldalon. Nem találtak tehát semmi csodafegyvert, hanem arra jutottak, hogy megpróbálkoznak mégegyszer a múlt sérelmeivel választást nyerni. Csakhogy ez már nem fog működni.

Ezért látszik, Orbán elfáradt és talán lélekben fel is adta.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: