Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lassan csordogálnak az eredmények, így áll most az előválasztás

Szombat este hatalmas részvétellel lezárult az ellenzéki előválasztás második fordulója, a szavazatokat megyénként, Budapesten pedig választókerületenként számolják össze a számlálóbiztosok, az eredményeket pedig az Országos Előválasztási Bizottság tagjai olvassák be az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon.

Várhatóan estére végleg kiderül, ki lesz az a miniszterelnök-jelölt, akivel az egyesült ellenzék 2022-ben megpróbálja legyőzni Orbán Viktort: Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter.

Vasárnap délután egytől érkeznek egymásutánban az eredmények, alább a megyéket ábécésorrendben, a budapesti választókerületeket pedig emelkedő sorrendben írjuk.

Nógrád megye:

Dobrev Klára: 4462 szavazat.
Márki-Zay Péter: 2953 szavazat.
Bár Dobrev a második fordulóban is hozta Nógrád megyét, most kevesebb szavazatot kapott, mint az első fordulóban, amikor 3566-an szavaztak rá. Márki-Zay viszont több voksot kapott, mint az első fordulóban, akkor 1162-en szavaztak rá.

Tolna megye:

Dobrev Klára: 5504 szavazat.
Márki-Zay Péter: 5017 szavazat.
Tolna megyében az előválasztás első fordulójában Dobrev Klára 4072 szavazatot kapott, tehát a második fordulóban körülbelül ezerötszázzal kapott többet. Márki-Zay az első fordulóban 1854 szavazatot kapott. Ha be is húzta Karácsony Gergely és Fekete-Győr András első fordulós szavazatait (azokkal együtt körülbelül 4200-at kapott volna), még ahhoz képest is jóval többen szavaztak rá a második fordulóban.

Vas megye:

Márki-Zay Péter: 7227 szavazat.
Dobrev Klára: 6235 szavazat.
A DK jelöltje közel ezer szavazattal kapott többet az első fordulós 5347 szavazatához képest, de a hódmezővásárhelyi polgármester még ennél is több új szavazót húzott be, mert az első fordulóban 2866 ember szavazott rá. Márki-Zay győzelme Vas megyében azért is lehet jelentős, mert a szombathelyi szocialista polgármester, Nemény András kezdte a sort a Dobrev Klára mögé történt, két forduló közötti beállásokkal, ráadásul Vas megye 1-es választókerülete az előválasztás egyik legizgalmasabb körzete volt, ahol végül a verseny a DK-s Czeglédy Csaba javára dőlt el, maga mögé utasította az LMP-s Ungár Pétert.

Heves megye:

Dobrev Klára: 7647 szavazat.
Márki-Zay Péter: 6746 szavazat.
Bár a DK-s jelölt szoros versenyben megnyerte Hevest, az első fordulós szerepléséhez (6153) képest rosszabbul teljesített. Márki-Zay az első fordulóban itt negyedik lett, de ahhoz képest most közel négyezerrel többen szavaztak rá: az elsőben 2464 voksot szedett össze.

Zala megye:

Dobrev Klára: 6992 szavazat.
Márki-Zay Péter: 6777 szavazat.
Az első fordulóhoz képest Dobrev több mint ezer új szavazót nyert Zalában, akkor 5270 szavazatot kapott. Ennél is több új szavazót húzott be a hódmezővásárhelyi polgármester, akire az első fordulóban 2575 ember szavazott.

Budapest 1-es választókerület (I., V. kerületek, VIII., IX. kerületek egyes részei):

Márki-Zay Péter: 18 801 szavazat.
Dobrev Klára: 5865 szavazat.
Hiába szavaztak többen a második fordulóban Dobrevre, mint az elsőben (1789), Márki-Zay Péter mégis nagyot nyert az 1-es választókerületben, mert háromszor több szavazatot kapott a DK-s jelöltnél. Az első fordulós eredményéhez képest is rendesen megemelkedtek a szavazati, akkor 2527-en szavaztak rá.

Budapest 2-es választókerülete (XI. kerület)

Márki-Zay Péter: 16 391 szavazat.
Dobrev Klára: 6135 szavazat.
Budapest 3-as választókerület (XII. kerület és II. kerület egy része):

Márki-Zay Péter: 5692 szavazat.
Dobrev Klára: 1386 szavazat.
Ahogy a 4-es budapesti választókerületben, úgy a 3-asban is veszített Dobrev szavazókat. Az első fordulóban 2410 szavazatot kapott, így több mint ezer szavazót veszített a második fordulóra. Márki-Zay viszont sok új szavazatot behúzott, mivel az első fordulóban 3079-et kapott.

Budapest 4-es választókerület (II. kerület, III. kerület):

Márki-Zay Péter: 6102 szavazat.
Dobrev Klára: 1953 szavazat.
Márki-Zay a második fordulóban jóval több szavazatot húzott be, mint az elsőben. Míg az első fordulóban 2 551 ember szavazott rá, addig most körülbelül 3500 szavazattal többet kapott. Dobrev Klára viszont még veszített is szavazókat: az első fordulóban 2 383-an szavaznak rá.

Budapest 7-es választókerület (XIII. kerület):

Márki-Zay Péter: 10 739 szavazat.
Dobrev Klára: 5830 szavazat.
Ahogy az eddigi budapesti választókerületekben, úgy Angyalföldön is veszített Dobrev szavazókat, szám szerint kétezret. Márki-Zay Péter viszont hatalmasat nyert a kerületben: míg az első fordulóban 3003 szavazatot kapott, addig most több mint tízezret, ráadásul most közel kétszer több szavazatot, mint a DK-s jelölt.

Forrás: Telex


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: