Orbán Viktor, 2020. 06. 12. - Fotó: O.V. közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán egyik legaljasabb, de legfontosabb terve ma megakadt. Nem mondhatjuk azonban, hogy túl ellenséges lenne vele az a közeg aki kitette a stop táblát, de ez már nekik is sok volt.

További értékelésekre van szükség, az OAH ezért nem adta meg a Paks 2 engedélykérelmét, hanem hiánypótlásokat rendelt el – számolt be cikkében a hvg.hu.

Szeptember 30-án járt le a határidő, ameddig az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) el kellett bírálnia az új paksi atomerőmű dokumentációját, az építés engedélykérelmét.

A határidőt egyszer már meghosszabbították három hónappal, további hosszabbításra nem volt lehetőség Az OAH végül hiánypótlásra szólította fel a bővítésért felelős Paks II. Zrt.-t.

Az indoklás szerint

a benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat.

Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.

A lap egyébként megjegyzi, nem csoda, hogy az OAH hiánypótlásokat rendelt el, a kivitelező orosz Roszatom tervei ugyanis alapjáraton nem feleltek meg az uniós előírásoknak, így azokat át kellett dolgozni, ráadásul azután is kétséges volt, kiállják-e egy uniós tagország hatósági ellenőrzését.

A csúszásért a kormány az uniós vizsgálatok elhúzódását tette felelőssé, ugyanakkor az igazság az, hogy a beruházás ugyan 2016-ban megkapta a brüsszeli engedélyt, a Roszatom azonban csak 2020 közepén tudta átadni az új erőmű 283 ezer oldalas engedélykérelmi dokumentációját.

Mint arról nemrég beszámoltunk, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gyorsított, tárgyalásos eljárás keretében döntött egy paksi beruházás kivitelezőiről, aminek eredményeként a Mészáros és Mészáros Kft. Paár Attila cégével, a WHB-vel közösen húzhat fel egy portát, nettó 3,4 milliárd forintért.

via: Alfahír


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: