German Finance Minister, Vice-Chancellor and the Social Democrats (SPD) candidate for Chancellor Olaf Scholz (C) waves on stage at the Social Democrats (SPD) headquarters after the estimates were broadcast in Berlin on September 26, 2021 after the German general elections. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Új kormánya lesz Németországnak.

„Az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely jövő évi győzelméért szorítanak a kormányra kerülő német szociáldemokraták”

– ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő jelentette be Berlinből közvetített online sajtótájékoztatóján, miután az SPD meghívottjaként a német fővárosban tárgyalt a választásokat vasárnap megnyerő szociáldemokrata párt vezetőivel.

Hozzátette, hogy az MSZP számára is fontos és pozitív jelzés, hogy kevés külföldi meghívott volt jelen az SPD székházában vasárnap este, a testvérpárt magyar szocialisták képviseltében Ujhelyi viszont igen.

Az EP-képviselő emlékeztetett: Karácsony Gergely júniusban hosszan tárgyalt az akkor még csak kancellár-jelölt Olaf Scholz-cal, de fogadta őt Berlinben a német Zöldek vezetője is, akik várhatóan szintén részesei lesznek az újonnan felálló kormánykoalíciónak.

Az MSZP európai politikusa a hétfői online tájékoztatóján rámutatott, hogy a német szociáldemokratákat egy éve még mindenki lesajnálta és sokan már az SPD eltűnéséről vizionáltak, de a német szociáldemokrácia „megrázta magát” és egy jó jelölttel, valamint egy balos, európai, de modern programmal az első helyen végeztek.

Ujhelyi szerint a német szociáldemokraták győzelméhez nagyban hozzájárult az is, hogy határozottan kiálltak a jogállamiság értékei mellett.

Az MSZP EP-képviselője úgy véli, az Olaf Scholz vezetésével felálló új kormány várhatóan komoly fejtörést fog Orbán Viktornak okozni, hiszen a szociáldemokrata kancellár-jelölt „kőkemény kritikusa” az európai értékektől eltérő magyar kormánynak, ahogyan határozott fellépést várnak el a jogállamiságot lebontó politikai aktorokkal szemben a következő német kormányban szintén szerepet kapható liberálisok is.

„Kösse fel a gatyáját Orbán Viktor, mert az európai politika változik.

Lehet, hogy Merkel sokáig megvédte az orbáni politikát és szemet hunyt a német érdekek miatt, de Scholz győzelmével ez változik és az illiberális kormányok nem kapnak többet menedéket a német tőke irányából”

– fogalmazott berlini tájékoztatóján az MSZP politikusa.

Ujhelyi szerint a német választások tanulsága, hogy jó jelölttel és kitartó kampánymunkával, valamint egy zöld-baloldali, európai programmal meg lehet fordítani egy vesztesnek tűnő választást is. Az MSZP-s politikus berlini tárgyalásainak eredményéről szólva, hozzátette, hogy most „minden támogatást megkaphatunk ahhoz, hogy Magyarországot az európai, normális, demokratikus folyamatokhoz térítsük vissza”.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: