Magyar György - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában elmondta, hogy az előválasztás informatikai rendszere működőképes, kapacitásbővítés is történt – nyilatkozta az ATV-nek az ellenzéki ügyvéd.

A cél az, hogy hétfő reggel 7 órakor folytatni lehessen a voksolást – tette hozzá

Magyar György a műsorban azt mondta: a törekvés nem változott, a legfotnosabb cél, hogy hétfő reggel 7-kor folytatódjon az előválasztás.

Az informatikusok és szakértők azon vannak, hogy ezt a támadást elhárítsák, és hogy ez ne forduljon elő még egyszer, közben pedig az okokat is feltárják – tette hozzá.

A bizottság elnöke egy példával magyarázta el, pontosan mi történhetett. A rendszert egy tíz sávos autópályához hasonlította, amit az informatikusok megépítettek, ebből 3 “sávot” foglaltak el a szavazók. De egyszer csak megjelent ezer kamion, és elfoglalták az egész pályát – ez volt a támadás.

Mindig meg kell különböztetni a politikai nyilatkozatokat az informatikai nyilatkozatoktól és szakmai megalapozottaságtól – felelte Magyar György arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy az elelnzéki pártok a kormányt sejtik a támadás mögött. Szerinte ki kell deríteni, hogy ez a támadás kinek állhatott érdekében. Ennyi idő alatt nem lehet megalapozottan kijelenteni, hogy honnan érkezett a támadás – hangsúlyozta.

A bizottság elnöke elmondta, hogy a rendszer működőképes, állítólag arra is képes, hogy újabb támadásokat elhárítson, és kapacitásbővítés is történt.

Ha valóban történt szabotázs, az kontraproduktív volt, ugyanis nem megbontotta, hanem összerántotta a közösséget, sokan keresik meg őt is, hogy segíteni akarnak, sokan jelentkeznek aktivistának is – sorolta az ügyvéd.

Kijelentette: pótolni fogják a kieső két napot, amíg állt az előválasztási rendszer. Erről folyik az egyeztetés, hogy hétvégén vagy hétköznap pótolják – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy adatvesztés nem történt, nem loptak adatokat, úgy tűnik, a támadók nem erre voltak kíváncsiak, hanem a túlterhelást akarták elérni. Ha hétfőn folytatódik az előválasztás, akkor azt nem kell nulláról kezdeni, aki már leadta a szavazatot, az megmarad.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: