Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ide figyelj, te pénzosztogató senki! – fakadt ki nyílt levelében Farkasházy Tivadar. Az ügy előzménye a következő:

Valaha csináltál bármit, ami egy lapon említhető a szádra vettek teljesítményeivel? Amire egy ország felkapta a fejét?

Mert az ő életművükből napestig sorolhatnám azokat a dalokat, szerepeket. Vegyünk csak négyet a kommunistákba oltott liberálisok utóvéd-csapatából, Csákányi Esztert, Pogány Juditot, Kulka Jánost, Cserhalmi Györgyöt.

Miután fenn vannak, nyugodtan mondhatom, 281 évesek, hetvenesek, küzdenek a korukkal, a testükkel, a szerepeikkel, én 76 leszek, de nem biztos, hogy mindenre emlékszem, ami tegnap történt.

Végigkeccsölték a pályájukat. Pogány és Csákányi Kaposváron felkelt, délelőtt próbált, délután szintén, este előadás, amit utána Babarczy, Zsámbéki, Ascher, Gothár elemzett éjfélig, akkor is, ha ötvenedszer ment.

Már negyven éve dolgozhattam velük, szakmám legboldogabb időszaka volt, pedig Kállainak, Garasnak, Págernek, Majornak, Bástinak, Darvasnak, Ruttkainak, Sinkovitsnak is írhattam.

Éjjel próbáltuk a Telepoharat, a Televárót, mert a két lány csak akkor ért rá, jöttek 200 kilométert, majd mentek, reggel próba, próbareggeli

Az elsőre teljes szövegtudással, a másodikon Pogány késett, még nem volt mobil, nem értettük, nem szokott, éjjel egykor esett be piszkosan, pár csepp vizet dobott az arcára és máris mondta. Verebes kérdezte, hol voltál? Fejreálltam az M7-esen.

Szó szerint, a kocsija totál lett, akkoriban tudod, hány évig dolgozott egy színész egy használt Zsigáért?

Pár hónapra rá a Nyugati Ceglédi várótermében próbáltunk galambszaros padokon, szintén éjjel. Meg se rezdültek, megszokták.

Így élték le a következő évtizedeiket is. Szerinted mennyi pénzt markolt fel Jutka és Eszter a Trafóban, a Sanyi és Arankában, a Pinceszínházban, a Krétakörben, Pintér Bélánál, a Szputnyik Hajózási Társaságnál?

Mit gondolsz, be akarnak ülni valami havi ötszázezres bizottságba vagy kormánytámogató akadémiába? Jutka 77 évesen birtokot akar Rákay Philip mellett?

Bagi és Nacsa, a két egykori humorista a menedzserével érkezett Kötcsére, elég jól ismerem az ifjúságukat, Ivánt én vettem rá és írattam be gimnáziumba, s szülői értekezletre mentem, ott fedezte fel Olivért, aki konzervatív neveltetését emlegeti, tudnék róla mesélni. Felmondja a soros kormányszöveget, de már a Palotajátékok alapítója, szerintem nem akarja Csákányi Eszter megfúrni.

Vagy 25 milliós esti showdereket gyártanak majd a köztévének négyesben? Beveszik Hernádi Jucit és Péterfy Borit is?

De akkor már hatfelé menne a pénz, amit most egy szakít le. Molnár Piroskát, Hámori Ildikót, Hegyi Barbarát, Nagy Ervint már nem is mondom. Bródy tán attól fél, hogy leveszik az István, a királyról és Lezsákot írják a helyébe?

Falusi Mariann vokálozni akar Leslie Mandoki dobja mögött? Lang Györgyi új tolókocsira hajt? Gerendás több családi pótlékra a kilenc lurkóért? Gálvölgyire végre valaki felfigyel?
A Hrutkákkal valahogy nincs szerencsétek.

Te be tudnád tanulni a III. Richárdot, mint Kulka? Az még nem színészi teljesítmény, csupán emberi. Írtál már valami falrengetőt? Már az ilyeneken kívül. Egy kis gázkamrát Sorossal azért még beletettem volna.

Basszgitározol, derék. Pár hete kapott a Petőfi Múzeumod vendéglőjében Pege Ali özvegye Krisztina-díjat Gyémánt Lászlótól. A férje elég ügyesen pengetett.

Láttad Cserhalmit kikötve Az ötödik pecsétben Őze, Márkus, Latinovits mellett? Talán a Mephistóban is elment. Olvasd el Wim Wenders véleményét róla. Akkor volt kommunistákba oltott liberális, amikor 1989. március 15-én a Magyar Televízió előtt felsorolta, hogy Mit kíván a magyar nemzet?

Elég szép ház volt. Be akar ülni Cseke Péter, Besenczi Árpád, Nemcsák Károly vagy Balázs Péter helyére? Tudod, mi a közös bennük? Együtt fociztak Orbánnal, így lettek színigazgatók. Szerinted Kulka mire fog pályázni, jobb leletekre?

Felfogtad, kiknek mentél neki? Szemkilövetős reklámot fizettek a dal elé, meg felraktátok szemét bevezetővel, hátha tévedésből arra klikkelnek sokan. Korunk Illetékes bajtársa lettél, annyi milliárdot kaptál hozzá. Pöti Aczél akarsz lenni? Belemarsz mesterek bokájába, mint Orbán Ráhel táskás kutyusa?

Akkor már miért nem munkásőr hajlamúak, mint Szijjártó szerint az UEFA? Vagy az Boris Johnson? A te pozícióidban hogy vetemedhetsz ilyesmire? Te vagy a férfi Schmidt Márió? E négy színész mondott hasonlókat Blaskóról, Szarvasról, Dörnerről, Eperjesről? Még Sunyovszkyról sem.

Nem szoktam így senkit szólítani, Bayert, Bencsiket sem, de ezen soraid után minek nevezzelek? Nem is jó a senki, mert még Senki Alfonz ugrik be, egyik kedvenc hősöm, ő mondja, hogy a sivatagban nem kell senkit sem megölni, elég, ha elveszik a kulacsát, amit amúgy mesterien műveltek.

Az Előretolt helyőrséget már úgyis blamáltad, ezért visszavonom, te még egy senki sem vagy.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: