Orbán Viktor, 2020. 06. 12. - Fotó: O.V. közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Levelet kaptam a bajor tudományért és művészetért felelős minisztertől, Bernd Siblertől – írja Szél Bernadett független parlamenti képviselő.

A politikus elmondta: Azért kerestem meg levélben a tartományi minisztert, hogy kiderítsem: alkalmazzák-e a gyakorlatban a lex CEU módosításához hivatkozási alapul szolgáló bajor jogszabályt.

A Fidesz ugyanis ahelyett, hogy az Európai Unió Bírósága döntésével összhangban törölte volna a törvényből az uniós jogba ütköző részeket, a bajor felsőoktatási törvényt másolta le.

Így mentették át a lex CEU-ból a kétoldalú nemzetközi szerződésre vonatkozó részt, amiről az uniós bíróság is kimondta, hogy önkényes diszkrimináció eszköze.

Ahogy a CEU esetében az is lett: hiába tárgyalták le az államközi szerződést, a magyar kormány sohasem írta alá azt.

A bajor miniszter leveléből most kiderül, hogy Bajorországban egyrészt nem politikai visszaélésekre találták ki ezt a szabályt, és soha nem is alkalmazták a gyakorlatban.

Másrészt javában zajlik a bajor felsőoktatási törvény átfogó felülvizsgálata, és az ominózus szabály (az EU-n kívüli székhelyű egyetemek működésének kétoldalú nemzetközi megállapodáshoz és az egyetemnek abban való nevesítéséhez kötése) éppen a lex CEU ügyében hozott tavalyi uniós bírósági döntésre tekintettel kerül ki a törvényből.

Vagyis a bajor kormány épp az alapján az ítélet alapján módosítja saját törvényét, és hozza összhangba az uniós joggal, amit a magyar kormány a bajor szabályozást másolva próbált megkerülni.

Innentől kezdve viszont nem lesz mire mutogatni: ha elfogadják, nem lesz olyan nemzeti rendelkezés az Európai Unióban, amivel takarózhat a kormány.

Utánanéztem a bajor tervezetnek (Gesetzesentwurf für ein Bayerisches Hochschulinnovationsgesetz), és az alapján törvénymódosító javaslatot nyújtok be a magyar parlamentnek.

Javasolni fogom, hogy ha annyira a bajor mintát akarja követni a Fidesz, akkor módosítsa úgy a törvényt, hogy az EU-n kívüli országok által elismert és engedélyezett képzést nyújtó külföldi egyetemek a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát biztosító nemzetközi egyezmény, mint pl. az uniós jog szerves részét is képező, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján működhessenek Magyarországon.

A hatályos “lex CEU” ugyanis továbbra is ellentétes az uniós joggal és a nemzetközi joggal, ezért módosítani kell – ahogy erre saját törvénye kapcsán a német tartomány is készül.

Persze ha a Fidesz most nem teszi meg, megtesszük majd a kormányváltás után. Mert a CEU elüldözése olyan szégyenfoltja ennek a kormányzásnak és olyan szimbóluma a magyar jogállamiság lebontásának, hogy egy percnél tovább se maradhat a jogrendszer része!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: