Ujhelyi István - Fotó: MSZP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Online sajtótájékoztatót tartott hétfő reggel Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddig látogatása előtt.

Az ellenzéki politikus elmondta: a magyar kormánynak egyértelművé kell tennie a találkozón, hogy Magyarország elvárja az orosz oltóanyag európai engedélyeztetésének felgyorsítását és minden ehhez szükséges dokumentáció rendelkezésre bocsátását.

Az MSZP európai politikusa szerint a magyar és az orosz kormánynak közösen kell orvosolnia azt a problémát, hogy uniós engedély hiányában a Szputnyikkal oltott magyarok érdemi korlátozásokat kell elszenvedniük az európai tagállamok többségében történő beutazáskor, mivel az orosz oltóanyag jelenleg nem automatikusan elfogadott a közös, európai igazolási rendszerben.

„Lavrov budapesti látogatása az a pillanat, amikor a magyar kormánynak esélye lehet arra, hogy meggyőzze és rávegye orosz partnerét, hogy gyorsítsák fel az engedélyezési eljárást. Ez sok százezer magyar állampolgár érdeke” – fogalmazott Ujhelyi.

Majd hozzátette: Szergej Lavrov bizonyára megérti majd, hogy „Magyarország nem orosz gyarmat”, hanem az EU része, így Magyarországon a közös európai szabályokat követjük

. „Ha pedig egy kormány ebből kijátszik, akkor annak megvannak a következményei” – tette hozzá a képviselő.

Az MSZP politikusa emlékeztetett továbbá arra a kiskapura is, mely lehetővé teszi, hogy az egységes uniós covid-igazolvány kapcsán a tagállamok egyedi megállapodásokat köessenek egymással és bilaterális egyezmények alapján elfogadhatnak más oltóanyagokat, így például a Szputnyikot is.

„A kormánynak a házifeladata, hogy Üzbegisztán és Mongólia után az uniós tagállamokkal is hasonló megegyezésre jusson, jelenleg ugyanis az EU tagállamainak többsége nem fogadja el a keleti vakcinákat”

– jelentette ki Ujhelyi, aki szerint a kormány akkor is hibázott, amikor a különutas beszerzés során nem győzte meg az orosz, illetve kínai üzletfeleit arról, hogy a vakcinahasználat előtt szerezzék meg a szükséges európai engedélyeket.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: