Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Véget ért a regisztrációs szakasz, kiderült, hogy kik lesznek azok az ellenzéki miniszterelnök-, valamint egyéni képviselőjelöltek, akik meg akarják mérettetni magukat az őszi, szeptember 18-tól 26-ig tartó előválasztáson.

Most az aláírásgyűjtés szakasza következik, az ajánlóíveket augusztus 23-tól lehet felvenni, és szeptember 6-ig lehet leadni. Az egyéni képviselőjelölteknek négyszáz, a miniszterelnök-jelölteknek húszezer érvényes ajánlásra van szükségük.

A jelentkezésnek volt jó néhány feltétele, a jelölteknek többek között előzetesen vagyonnyilatkozatot kellett tenniük, ahogy az erkölcsi bizonyítvány bemutatása mellett negatív ügynökmúltjukról, illetve köztartozás-mentességükről is kellett nyilatkozniuk. A hvg360 elemezte végig a vagyonnyilatkozatokat, ennek alapján kiderült, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei közül ki a legtehetősebb.

 

Pálinkás József
Az első Orbán-kormány oktatási minisztere, egyben a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke adott számot a legnagyobb vagyonról, többek között

két debreceni ingatlanban, egy 2020 négyzetméteres telken álló, 136 négyzetméteres házban és egy 78 négyzetméteres társasházi lakásban, valamint egy fővárosi, VIII. kerületi, 54 négyzetméteres lakásban is felerészben tulajdonos.
Van egy Volkswagen Passat CC típusú autója,
11 millió forint megtakarítása bankszámlán,
további 328 millió különböző értékpapírokban,
nyugdíját akadémiai tagként havi bruttó 450 ezres MTA-tiszteletdíjjal és a korábban az általa vezetett Atommagkutató Intézettől kapott 100 ezres díjjal egészíti ki.

 

Márki-Zay Péter
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje zárt a második helyen az alábbi vagyonelemekkel:

egy 300 négyzetméteres családi ház Hódmezővásárhelyen 1550 négyzetméteres telekkel, amely felerészben az övé,
egy 2200 darabos könyv-, illetve egy 3255 darabos érmegyűjtemény a büszkesége,
megtakarítása 8,4 millió forint, amit magánnyugdíjpénztárban tart,
viszont van 19,5 millió forintnyi, havonta törlesztett bankhitele is,
hódmezővásárhelyi polgármesteri fizetése a vagyonbevallása alapján havi bruttó 990 ezer forint.

 

Karácsony Gergely
Az LMP, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely az alábbi pénzügyi profillal került föl a dobogó harmadik fokára:

említésre méltó megtakarítása nincs,
cserébe 29 millió forinttal tartozik banknak és további 3,7 millióval magánszemélyeknek,
főpolgármesteri fizetése havi bruttó 1,49 millió forint,
két ingatlanban felerészben tulajdonos: Zuglóban egy 444 négyzetméteres telken álló, 115 négyzetméteres családi házban, továbbá egy Siófok-Sóstón 189 négyzetméteres telken épült, 37 négyzetméteres nyaralóban.

 

Jakab Péter
A jobbikos Jakab Péter országgyűlési képviselőként mindent összeadva havonta bruttó 2,4 millió forintos fizetést visz haza. (Ugyan a Kövér László házelnök kiszabta büntetések miatt most néhány hónapra ez igencsak megcsappan.) Jakab a vagyonnyilatkozatában egy 106 négyzetméteres miskolci lakás fele részét is feltüntette, a megtakarítása pedig hárommillió forint készpénz 8,67 millió forint banki tartozás mellett.

 

Fekete-Győr András
Vagyonnyilatkozata alapján a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András egy budai, II. kerületi, 43 négyzetméteres lakás birtokában mindennek mondható, csak vagyonos embernek nem. A pártelnöki jövedelme havi bruttó 526,5 ezer forint.

 

Dobrev Klára
A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjének EP-képviselői fizetése átszámolva havi bruttó 3,15 milliós alapjövedelem, ehhez társul 1,6 milliós költségtérítés is,
egy 2020-as Toyota RAV4 autóval jár, amit lízingel,
megtakarítása közel 200 millió forint,
a tartozása körülbelül 60 millió forint, ezt együtt fizetik férjével, Gyurcsány Ferenccel,
ebből a banki kölcsönből vásárolták Kötcsén a felerészben Dobrev Klára nevén lévő, 3295 négyzetméteres telken álló, 267 négyzetméteres nyaralót,
ugyanakkor II. kerületi, 400 négyzetméteres családi házuk teljes egészében Dobrev Klára nevén szerepel,
gazdasági érdekeltsége az egyik Altus-cég, az Altus Befektetési Zrt., amelynek egyedüli tulajdonosa. A vállalkozás 2020-at 2,18 milliós forgalom mellett 9,18 milliós veszteséggel zárta.

Forrás: Index

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: