Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem szabályosan működött a pártalapítvány az ÁSZ szerint.

Megvizsgálta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által 2018-ban létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány 2018–2019-es gazdálkodását az Állami Számvevőszék, és több szabálytalanságot is talált – írja a HVG.

Az ÁSZ szerint az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya miatt az alapítványnál felmerült a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználásának veszélye.
Az alapítvány a számvevőszék szerint

  • nem alkotta meg a gazdálkodásának belső szabályait,
  • nem rendelkezett a számviteli törvény szerinti számviteli politikával,
  • nem biztosította a közpénzekkel való ellenőrizhető, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás feltételeit,
  • nem rendelkezett számviteli beszámolóval és
  • nem készítette el a tevékenységéről szóló éves jelentést sem

Az ÁSZ megítélése szerint „a Savköpő Menyét Alapítvány 2018–2019. évi gazdálkodása nem volt törvényes, az Alaptörvénnyel ellentétesen a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával a nyilvánosság előtt nem számolt el.

A Savköpő Menyét Alapítványnál nem álltak fenn a törvényes gazdálkodáshoz és a közpénzek törvényes felhasználásához szükséges feltételek”.

Az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya miatt felmerült a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználásának veszélye.

Ezért az alapítványnak ki kell alakítania a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit biztosító számviteli politikát, az ehhez szükséges intézkedési tervet pedig a kuratórium elnökének harminc napon belül el kell készítenie.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: