Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szekeres Imre az MSZP korábbi honvédelmi minisztere osztotta meg gondolatait a pattansági feszült Afgán helyzet kapcsán.

Mit tudunk?

1) 2020-ban Dohában az USA megállapodott a tálibokkal, hogy minden külföldi katona elhagyja Afganisztánt 2021. augusztusban.

Az USA elnöke Donald Trump volt.

Az USA-tálib megállapodásnak nem volt részese a törvényes afgán kormány.

2) A megállapodás értelmében minden ország kivonta katonáit, csak amerikaiak maradtak, akik most távoztak.

Távoztak a magyar katonák is másfél hónapja. Bár a kormány hallgat róla 2009 óta az előző “átkosban” létrejött Pápán a nehéz légiszállító ezred, 12 NATO és EU tagállam összefogásával, amely három C17-es hatalmas szállítógéppel rendelkezik. Bevetése humanitárius célból lehetséges.

(Büszke voltam rá, hogy a magyar katonadiplomácia elérte, hogy Pápán állomásozzanak, és magyar felségjellel repüljenek.)

3) A magyar kormány felajánlkozott, hogy majd a törökkel és pakisztániakkal együtt biztosítja a kabuli repülőteret.

(Amikor felszólaltam ellene mert erre a honvédség nem lehet képes, sokan megszóltak érte. Kiváncsi vagyok, most hogy gondolják.) Most a kabuli repülőtéren 5000 amerikai katona biztosítja az evakuációt, kívülről a tálibok ellenőrzik a repülőteret.

4) A tadzsik, az üzbég a heráti más etnikumhoz tartozó vezetők emigráltak. Mögöttük komoly katonai erők állnak, és a törzsek támogatják őket. Emigrált az afgán elnök is.

5) A tálibok nyilatkozatai és cselekedetei jelentősen eltérnek egymástól és ez rémületet kelt az emberekben és menekülésre készteti őket.

A tálibok iszlám emirátust fognak létrehozni, annak minden súlyos következményével, bevezetik a sariát, korlátozzák az egyéni szabadságjogokat, a nyilvánosságot és a nőket alávetik az iszlám korlátozó előírásainak.

Mit nem tudunk?

1) Mennyire egységes a tálib mozgalom.

2) Milyen viszonya lesz az iszlám emirátusnak a világi kormányzat szervezeteihez, jogrendjéhez.

3) Kikkel és milyen módon számolnak le azok közül, akik korábban bármilyen szerepet játszottak a modernizációban: tanárok, orvosok, tisztviselők, újságírók, polgárjogi aktivisták vannak veszélyben.

4) Az elmúlt 20 évben és a nyolcvanas években folyó modernizáció milyen nyomokat hagyott az afgán emberekben és mennyire fogadják el a tálibok uralmát. Milyen ellenállás lesz az ő köreikből és a nemzetiségek részéről.

5) Milyen iszlám terrorszervezetek bázisa jön létre Afganisztánban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: