Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mit tudunk a lambda variánsról?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 14-én sorolta az érdeklődésre számot tartó változatok közé. Vagyis jelenleg nem tartozik az aggodalomra okot adó változatok közé, noha egyre több jel utal arra, hogy járványügyi szempontból világszerte komoly gondokat okozhat. A GISAID adatbázisa alapján múlt hétig 26 országban mutatták ki. Aggasztó, hogy az átoltottságszempontjából viszonylag jól álló Chilében – ahol a lakosság 60 százaléka van túl legalább az első részoltáson – a lambdának köszönhetően drasztikusan emelkedik a fertőzöttek száma.

Bár egyelőre nem teljesen világos, hogy ez a variáns veszélyesebb-e, mint az egész világon elterjedt, újabb járványhullámot generáló delta variáns, de a Reuters által idézett Kei Sato, a Tokiói Egyetem vezető kutatója úgy véli, hogy “a lambda potenciális veszélyt jelenthet az emberi társadalomra”.

Mi jöhet még?

De nem csak a delta-, és a lambda variáns miatt aggódnak a kutatók, hanem a jövőben esetlegesen kialakuló, új mutációk miatt is. Brit kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a korlátozások július 19-ei feloldása miatt a vírust valószínűleg a jól haladó oltási kampánnyal sem sikerül visszaszorítani, az ugyanis alkalmazkodhat a vakcinákhoz és az eddigieknél veszélyesebb mutációkat eredményezhet.

Hasonló félelmek merültek fel az olimpiával kapcsolatban is: japán orvosok attól tartanak, hogy az ötkarikás játékokra érkező több tízezer sportolóval és kíséretükkel a különféle koronavírus-változatok is Tokióba “gyűlnek”, és esetleg keverednek, új, “olimpiai” vírustörzset hozva létre. Hogy ez valóban bekövetkezik-e, arra hamarosan fény derülhet.

Forrás: Házipatika


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: