Forrás: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Norvég Alap: az Ökotárs Alapítvány vezetője szerint a civil szervezetek feladatával van baja a kormánynak.

Összesen 77 milliárd forintos támogatástól esik el Magyarország, miután a kormánynak nem sikerült megegyezni Norvégiával arról, hogy a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását ki koordinálja hazánkban. Az eddig ezzel foglalkozó Ökotárs Alapítvány ugyanis a kormány szerint egy sorosista szervezet. Az alapítvány vezetője úgy gondolja, nem csak velük, hanem azokkal is problémája van a kormánynak, akik a támogatást kapnák. Az ATV Híradó riportja.

Néhány éve újította fel a kormány Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium épületét. Erre a Norvég Alapból jutott pénz. Szintén innen volt forrás többek között a Máltai Szeretetszolgálat mobil szűrőbuszára is.

77 milliárd forintnyi támogatásból azonban most egy fillér sem fog érkezni.
A magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt ugyanis konfliktusba került a norvégokkal. Azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

„Itt nyilvánvalóan nem az Ökotárs Alapítványról van szó. Hanem arról van szó, hogy a civil szervezeteknek nagyon fontos feladata a társadalomban, hogy bizonyos közügyekben társadalmi csoportok érdekében felszólaljanak. A Norvég Civil Alap támogatói is olyan területeken akarnak civil szervezeteket segíteni, mint például a demokrácia, az emberi jogok a női esélyegyenlőség”
– mondta el híradónknak Móra Veronika, az alapítvány igazgatója.

Az Ökotárs Alapítvány vezetőjét egy 2014-es razzia során rendőrök vitték el.
A vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indította, később kiderült, hogy személyesen Orbán Viktor utasítására. Kirívó szabálytalanságot azonban nem találtak.

Az, hogy Magyarország elveszítette a Norvég Alap 77 milliárd forintját, azért érdekes fordultat, mert a Népszava cikke szerint a kormány továbbra is azt állítja, hogy a pénz még menthető. A lapnak a Miniszterelnökség még a múlt héten is azt írta, hogy a magyar fél nyitott a további tárgyalásokra és egyedül a norvégokon múlik, hogy lesz-e megállapodás.

Dobrev Klára erről azt mondta: „Orbán Viktor nyíltan beismerte, hogyha nem ő és az oligarchái teszik zsebre a pénzt, akkor inkább ne kaphasson belőle senki. Jövő áprilisban a magyar köztársaság miniszterelnökeként az egyik legfontosabb dolognak tartom, hogy újratárgyaljam ezeket a szerződéseket, hogy újra nyíljon meg a Norvég Alap.”

Az LMP azt írta, hogy a párt 2022-ben egy közös kormányzás esetén mindent el fog követni annak érdekében, hogy Norvégia felülbírálj a mostani döntését.

„Norvégia megsérti kötelezettségeit, ezért a magyar kormány jogi lépéseket fog tenni” – tudatta a Miniszterelnökség. Mint írják, „Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet.” A magyar kormány a hét pályázóból bárkit hajlandó volt elfogadni, kivéve az Ökotárs Alapítványt, amely szerintük egy „Soros-szervezet”.

Forrás: ATV


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: