Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője és képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy RTL Híradó kiderítette, a kormány a harmadik oltás esetében a vakcinák keverését javasolja az embereknek.

„Tudjuk, hogy a harmadik oltás azért lett sürgős a kormánynak, mert kiderült, hogy a Fidesz által favorizált kínai vakcina nem elég hatásos.

A kormány egyszer már szembement a szakemberekkel, amikor úgy oltott be a kínaival időseket, hogy még a vakcina gyártója is csak 59 év alatt javasolta a beadását.

A kormány most ismét szembe megy a szakértőkkel, hiszen azt ajánlják, hogy aki Pfizert vagy Modernát kapott, az válasszon kínait vagy Astra Zenecát, holott a szakértők szerint erről soha semmilyen kutatás nem készült, ezért nem szabad ilyet tenni.”

– foglalta össze a politikus.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalíció szerint a kormány semmit nem tanult a kínai vakcina kudarcából, ezért ajánlgatják továbbra is a kínai oltást a korábban Pfizert vagy Modernát kapott embereknek.

Hozzátette, nem elég, hogy a kutatások szerint a kínai oltást kapott idősek harmada-negyede nem rendelkezik védettséggel, a kormány most azt kockáztatja, hogy a jövőben azok se legyenek védettek, akik eddig hatásos vakcinát kaptak.

„A DK azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a felelőtlen és a szakemberek által is veszélyesnek tartott ajánlást! Ki fog lemondani, ha kiderül, hogy nem lett volna szabad 2 Pfizer után kínai oltást adni?

Ki fog lemondani, ha a harmadik oltásként Sinopharmot kapó emberek nem tudnak majd külföldre utazni?

Ki fogja vállalni ezért a felelősséget abból a kormányból, amely még soha semmiért nem vállalta a felelősséget, többek között a kínai vakcina kudarcáért sem?” – sorolta a szóvivő.

Barkóczi rámutatott, a szakértők szerint az is problémás, hogy lehetővé teszik a korábban vektorvakcinát, azaz Astra Zenecát vagy Szputnyikot kapottaknak, hogy újra ezt kérjék, holott ez minden bizonnyal hatástalan lesz.

„Úgy fest, hogy a harmadik oltásról sem szakmai és orvosi szempontok alapján döntöttek, hanem kizárólag pártpolitikai alapon: Pfizerrel tennék jóvá a kínai vakcina kudarcát, de közben kínai oltást sóznának azokra, akik korábban Pfizert vagy Modernát kaptak.

Ez nem csak felelőtlen és veszélyes, hanem tovább fogja csökkenteni a kínai vakcina által már amúgy is megtépázott oltási kedvet.” – tette hozzá zárásként a politikus.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: