Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Franciaország mellett Magyarországon is vizsgálatot indított az ügyészség a Pegasus-botrány miatt – derül ki abból a válaszból, amelyet a Telex kérdésére küldött a Legfőbb Ügyészség.

E szerint az ügyészségre érkezett feljelentést a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervezeti egységeink vizsgálják.

Az igazságszolgáltatáshoz valószínűleg a notórius feljelentőként ismert Tényi István fordult, akivel a Fővárosi Főügyészség azt közölte, hogy a 2021. július 19-én küldött feljelentését elbírálásra továbbküldték a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Magyarország egyike annak a tíz országnak, amelyről a vasárnap indult leleplezési hullámban kiderült, hogy jellemzően ellenzéki közéleti személyiségek lehallgatására megvette és használta egy izraeli cég, az NSO Pegasus művésznevű kémprogramját.

Világszerte körülbelül 50 ezer, Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert hallgattak le az izraeli cég, az NSO kémprogramjával. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint köztük van

egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester,
négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa,
Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd,
egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,
a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa,
Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,

a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,
valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tagadta, hogy az Orbán-kormánynak tudomása lett volna a pegasusos adatgyűjtésről.

Franciaországban az ügyészség azt vizsgálja, hogy a szintén NSO-ügyfélnek számított Marokkó vezetése francia újságírókat figyelt meg a kémprogrammal.

 

Forrás: Index

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: