Szél Bernadett - Fotó: EgerHírek
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

 Túl vagyok a kihallgatáson a zsámbéki hulladéktelep ügyében! – írja a politikus közleményében.

Nem volt egyszerű eljutni idáig, most már remélem, végre azoknak lesz nehéz, akik miatt itt voltam!

Még áprilisban tettem meg a feljelentést, helyiek kerestek meg, azóta együtt küzdünk.

Fényképek és videófelvételek sorát adtam át, amik bizonyítják, hogy hónapokon át napi 20-30 teherautónyi beérkező szállítmány jött, volt ott szemeteszsákba csomagolt háztartási meg ipari szemét, legutóbb kohósalak — sok-sok hulladékot leborítás után földdel takartak el a munkagépek.

Vastagon törvénytelen, és ez főleg azok után extrán arcátlan, hogy anno egyszer már bezárták ezt a telepet, nyomozás is indult, de a tulajdonos halála miatt végül nem lett végigvíve.

Szünet, aztán 2020-ban, az első hullámban új céggel ismét beindult a nagyüzem, és ment a biznisz, jöttek a kamionok, eltűnt a kamera, lepattintották az aggódó helyi lakosokat, úgy tolták az egészet, mintha nem lenne holnap.Csak két példa.

1. Az önkormányzat valahogy nem érezte fontosnak a telep bejárata elől eltűnt biztonsági kamera pótlását, aztán már a feljelentésem után visszarakták, de ekkor meg csináltak egy másik behordó utat hátulról.

2. A kormányhivatal rendre kiadta a vállalkozó által kért engedélyeket, viszont saját korábbi határozatait sem tartja be.

Elnézte, hogy nem történik rendszeres monitoring, tehát felettes hatóságként nem zavarta, hogy semmit nem tud a hulladéktelepen folyó tevékenységről és a környezet állapotáról.

Amikor lakossági nyomásra hat év után idén mégis történt valamilyen vízminőségmérés, a kormányhivatal és az önkormányzat nem a korábban szennyezést mutató hivatalos monitoring-kutakból vett mintát, hanem két másik helyen valami műanyag csőből, amit a szennyezett kutak nevére hasonló elnevezéssel jelöltek.

Mindezt azért, hogy úgy tűnjön, azt mintázták, amit kell. (A két PVC cső egy kevésbé szennyezett részén van a telepnek, ahol az általam megkérdezett szakember szerint hosszabb távon sem várható szennyezés.) Mi szedtük ezt is mind össze, rájöttünk, hogy nem stimmeltek a koordináták.

Érdekes, hogy a kormányhivatal “ellenőreinél” nem akadt egy mobiltelefon, hogy GPS-szel megnézzék, mit mérnek.

Ezek után nem meglepő, hogy sem a vállalkozó, sem az önkormányzat nem tette lehetővé, hogy személyesen ellenőrizzem a telepet — magyarul: nem engedtek be (sőt a kollégáimat a smasszerek még inzultálták is).

És most jön a legjava: miközben Isten tudja, mi szivárog a mélybe éppen, a kormányhivatal közölte, hogy 2022 áprilisáig — magyarul a választásokig — már nem is lesz több monitorozás, sőt az nem is kell, mert szerintük arra csak a rekultiváció befejezése után van szükség. Ami pont a választásokig tart…

Hogy meddig érnek a szálak, csak sejtjük, de van mit nyomozni — ehhez én minden segítséget megadtam, információkon túl tanúk és megnevezett konkrét szakemberek meghívását indítványoztam; és már kiderült, hogy a nyomozás pontosan ezzel folytatódik. Közben én is megyek tovább, ami itt folyik, súlyos egészségügyi kockázat sok-sok ember számára — ezt én biztosan nem hagyom annyiban, hiába próbáltak megvásárolni majd megfenyegetni. Folytatjuk a küzdelmet!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: