Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: Kovács Attila
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szemetek voltak ezért fizetni kell, röviden így summázható a Párbeszéd közleménye.

„Mészáros Lőrinc és cége folytatja a Fertő tavi beruházást, hiába tiltakozik ellene a Greenpeace, az UNESCO és a Párbeszéd is. A cölöpházak ledózerolása miatt semmiféle kártalanítást nem kaptak a tulajdonosok. A Párbeszéd ezért azonnali jóvátételt követel!” –

olvasható a párt mai közleményében.

Mészáros Lőrinc és cége a Greenpeace, az UNESCO és a Párbeszéd tiltakozása ellenére is folytatja a Fertő tavi természetkárosító beruházást, az ott lakók érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva.

A Párbeszéd felhívja a figyelmet, hogy ha egy állami nagyberuházás útjában áll valakinek a háza vagy telke, akkor a beruházó általában megegyezik a tulajdonosokkal a kártalanításról vagy az ingatlan kisajátításáról.

Az 1966 óta a partszakasz arculatához tartozó Fertő tavi cölöpházaknál azonban ilyesféle megegyezés fel sem merült: hiába vásárolták meg korábban többen is sok millióért az épületek bérleti jogát, fizettek helyi adót utánuk, ennek ellenére az állam még azt sem ismerte el, hogy ingatlanokról van szó.

„A helyzet pikantériája, hogy az állami cég a kezdetektől fogva azt próbálta bebizonyítani a cölöpházak tulajdonosainak, hogy az épületeknek nincs helye a tavon, holott az ingatlanok nem a beruházás területén helyezkednek el, vagyis érdekellentét sem áll fenn” – írja a párt.

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, ha egy Mészáros-cég megjelenik és csak szó nélkül tör-zúz egy beruházásnál, anélkül, hogy legalább kompenzálná a tulajdonosokat.

Éppen ezért a párt azon az állásponton van, hogy kártalanítani kell a Fertő-kultúrtáj egyedülálló épületegyüttesének tulajdonosait, ennek érdekében pedig online petíciót indít. „Mészáros fizesse meg az általa okozott károkat” – zárul a közlemény.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: