Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A legfrissebb koronavírus-fertőzési adatok alapján sajnos úgy tűnik, hogy már elindult a negyedik járványhullám az Európai Unió több tagállamában, hiszen újra emelkedő görbéket látunk, nagy valószínűséggel az Indiából indult delta variáns miatt.

A legijesztőbb emelkedést most a nyaralási célországnak számító Cipruson látjuk, de sajnos Portugália, Spanyolország és Luxemburg görbéje is kezd egyre jobban emelkedni. Mellettük még enyhe emelkedést mutat a görög, holland és ír görbe is. A mi régiónkban egyelőre nagyon alacsony a járvány terjedése, egyenletesnek mondható és a pénteki adatközlés alapján a magyar járvány is stagnál alacsony szinten.

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás hatásának megőrzéséhez “minden valószínűség szerint frissítő oltásra is szükség lesz” – mondta a kormány pénteki berlini tájékoztatóján Sebastian Gülde, a szövetségi egészségügyi minisztérium szóvivője azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer/BioNTech-féle vakcina fejlesztői megkezdték a frissítő oltásnak szánt egyadagos termékük bevezetésének előkészítését.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette, hogy Angela Merkel kancellár és Jens Spahn egészségügyi miniszter már el is kezdte az egyeztetést az ügyben. Mint mondta: a német polgárok biztosak lehetnek abban, hogy az immunizáció első hulláma után a frissítő oltáshoz is lesz elég vakcina.

Több járványügyi adat pénteken is romlott Németországban. A napi új regisztrált fertőződések száma heti összevetésben sorban negyedszer, az utóbbi hét nap alatt pedig hatodik alkalommal emelkedett. Ugyanakkor az esetszám továbbra is alacsony, és néhány nap adataiból még nem lehet trendet kiolvasni. Az azonban már biztos, hogy “nem lesz egyszerű” megbirkózni a vírus delta nevű variánsával, amely dominánssá vált Németországban – mondta Sebastian Gülde a járvány újbóli felerősödésére vonatkozó kérdésekre.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 949 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez ugyan az egy hónnappal korábbi 3254 eset alig harmadát teszi ki, de az egy héttel korábbi 649-hez képest csaknem 50 százalékos emelkedés.

UGYANCSAK AZ UTÓBBI NAPOKBAN ÁPRILIS VÉGE ÓTA ELŐSZÖR ISMÉT A VÍRUS VISSZASZORULÁSÁNAK ÉS TERJEDÉSÉNEK HATÁRÁT JELZŐ 1 FÖLÉ EMELKEDETT AZ ÚGYNEVEZETT REPRODUKCIÓS RÁTA (R).

A mutató az RKI számítása szerint péntekre 1,17-re emelkedett az előző napi 1,09-ről. Ez azt jelenti, hogy minden száz új fertőzött átlagosan 117 embernek adja át a vírust. Az intézet szerint a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél 90 százalékos átoltottság szükséges újabb járványhullám elkerüléséhez.

Forrás: Portfólió


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: