Megosztom másokkal is:
  •  

Iványi Gáborék felszólították a Magyar Kormányt, hogy vessen véget a folyamatos jogsértésnek.

Az EMMI 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott köznevelési intézményektől. Ezáltal veszélyezteti közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását. A MET a bevett egyházaknak járó kiegészítő támogatást szeretné megkapni – írja közleményében a MET.

Maruzsa Zoltán államtitkár 2021 júniusának elején arról tájékoztatta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, hogy a következő tanévre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést nem köt a MET-tel.

A MET egyházi státusza 2012. óta rendezetlen, az országgyűlés döntésének hiányában, az egyházi törvény többszöri módosítása ill. a bíróság érdemi döntésének hiány miatt.

A közlemény felidézi: az új egyházi törvény alapján elindult a MET ismételt egyházi elismerése iránti eljárása, amelyben 2014-ben az EMMI megállapította, hogy a törvényben felsorolt objektív körülmények (pl. tagok száma, minimum 20 éves fennállás, nemzetbiztonsági kockázatok hiánya stb.) fennállnak, az országgyűlésnek kellett volna meghoznia a végső döntést. Az országgyűlés 2014-től 2019-ig nem tűzte napirendre az ügyet. 2019. április 15-én lépett hatályba az egyházi törvény módosítása, a MET-nek újabb eljárást kellett kezdeményeznie az új törvény szerint megszerezhető státuszok iránt. 2020 szeptemberében a bíróság megállapította, hogy a MET a törvény erejénél fogva vallási egyesületnek minősül, a magasabb egyházi státuszok megszerzése iránti eljárás folyamatban van a Fővárosi Törvényszék előtt, folyamatos hiánypótlási felhívásokkal, végleges döntés nincs.

Mint írják, újabb strasbourgi eljárást akkor tudnak indítani, amikor a magyarországi jogi eljárást végigjárták. Az eljárás elhúzódása miatt mindenképpen ismételten kártérítési igénnyel fognak élni. Mindemellett úgy tűnik, a köznevelési szerződésüket is bukják.

Az első köznevelési szerződés megkötésére az EMMI és a MET között 2012-ben került sor. Ebben kifejezetten szerepelt, hogy a szerződéskötésre annak kompenzálása céljából kerül sor, mert a MET elveszítette egyházi státuszát, és ezért nem részesül az egyházakat a költségvetési törvény alapján megillető kiegészítő támogatásból.

Az első köznevelési szerződés 5 évre, 2012-2017 közötti időszakra szólt, az abban biztosított támogatás megegyezett a költségvetési törvény alapján járó támogatással.

2017. óta azonban csak 1-1 évre vonatkozik a szerződés. 2019. óta emellett maximálják a támogatott gyerekek számát, és jelentősen csökkentették az összeget, ami így már csak körülbelül a fele a költségvetési törvény szerinti támogatásnak – maximum 1900 tanuló és 100.000 Ft/év, azaz 190.000.000 Ft volt ez az összeg.

A 2020/21-es tanévben tovább csökkentették a támogatást, már csak 95.000.000 forintot kaptak az intézményeik. A 2021/22-es tanévtől pedig semmit nem kapna már a MET Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint.

“A MET felszólítja a Magyar Kormányt, hogy vessen véget a folyamatos jogsértésnek, és adja meg azt a kiegészítő támogatást az általunk fenntartott intézményeknek, amelyeket a bevett egyházak is megkapnak. A 2021-es költségvetési törvény alapján a bevett egyházakat megillető kiegészítő támogatás: 200.000 Ft/tanuló/év, létszámkorlátozás nélkül – mi is ezt szeretnénk megkapni. A köznevelési szerződés megszüntetése a MET ellen folytatott politikai hadjárat újabb eszköze” – olvasható a közleményben.

A MET-re látványosan rájár a rúd az elmúlt években: mint arról a Blikk elsőként beszámolt, a fenntartásuk alatt működő szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Gimnázium 160 millió forintos adóhiánnyal és 85 milliós bírsággal került fel a NAV áprilisban közzétett listájára. Iványi Gábor a hír kapcsán azt mondta, hogy az állam nagyságrendileg 6 milliárd forinttal tartozik a MET-nek.

Forrás: Blikk.hu

 

 


Megosztom másokkal is:
  •  

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --