Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Most kaptam a választ: az ombudsman vizsgálatot indított a fizetős PCR-tesztek ügyében, amiről jelentés is készül!

Másodszor fordultam az alapvető jogok biztosához, miután birtokomba jutott az a kórházi körlevél, ami szerint elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások esetén a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek önköltséges a PCR-teszt.

Mint írtam, ez alapjogokat sért és tb-finanszírozott ellátásokat tesz kvázi fizetőssé állampolgárok egy csoportja számára.

Az előző kérdésemre adott válaszban az ombudsman is elismerte, hogy aggályos lehet az egészségügyi ellátások védettségi igazolványhoz kötése, most pedig azt írta, hogy az előző kérdésem után, „panaszbeadvány alapján vizsgálatot indítottam és megkerestem az egészségügyért felelős államtitkárt.

E vizsgálatom lezárását követően kialakított álláspontomat, megállapításaimat, illetve esetleges intézkedéseimet, javaslataimat nyilvános jelentés formájában közzéteszem.”

Lássunk tisztán: itt most az történik, hogy a kormány minden jogszabályi alap nélkül, utasítások alapján tette fizetőssé a PCR-teszteket a műtétre váró, védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára, ráadásul semmilyen tájékoztatást nem nyújtva erről az állampolgároknak.

Magyarul alapjogokat korlátoznak úgy, hogy a korlátozás alapját képező utasításokat és tájékoztatókat eltitkolják az emberek elől.

Konkrétan még egy országgyűlési képviselő adatkérésére se adják ki. Tegnap számoltam be róla, hogy Müller Cecília 45 napot kért arra, hogy csatoljon egy dokumentumot.

Este azonban állampolgári levelem érkezett, amit ezúton is nagyon köszönök, egy honfitársunk elküldte nekem Müller június 18-i körlevelét, amiben a június 14-i körlevele

„egységes értelmezése és alkalmazása érdekében” azt írja, „egynapos és járóbeteg-ellátásban a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek esetén kizárólag invazív beavatkozások – vérvétel kivételével – előtt szükséges a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli SARS-CoV-2 PCR teszt eredmény és a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszt eredmény.”

Vagyis ez a levél is megerősíti azt, amit állampolgári panasz alapján magam is írtam az ombudsmannak: még a járóbeteg-ellátásban is kértek fizetős teszteket.

Müller körlevele azt a félreértést tisztázza, de vegyük észre ezt a káoszt: miközben a tisztifőorvos küldözgeti a körleveleket az intézményeknek, a közérdekű információkat a nyilvánosság elől eltitkolja.

Mi ez?! Joguk van tudni a betegeknek, hogy milyen szabályok vonatkoznak rájuk, az meg már tényleg a titkolózás magasiskolája, hogy országgyűlési képviselőnek se adják ki a dokumentumokat.

Ami viszont jó hír, az ombudsman vizsgálatot indított — várjuk az eredményét!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: