Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Konzultációt indítanak Orbán agyament terve ellen.

Nyolc párt és mozgalom állt be Karácsony Gergely konzultációs kezdeményezése mögé, amelyben a budapestiek véleményét kérik ki a Fudan-beruházásról, remélve, hogy sikerül lelassítani a kormány elköteleződését a kínai elitegyetem felé.

Mint korábban megírtuk, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére konzultáció indul Budapesten a Fudan Egyetem ügyéről.

Miután a járványhelyzet miatt jelenleg nem lehet helyi népszavazást tartani, az ellenzéki politikusok az aHang által lebonyolított, online és személyes kérdőíven keresztül igyekeznek a kormánynak jelzést adni arról, hogy a főváros lakossága mit gondol a Diákváros nevű, megfizethető kollégiumi lakhatást és komplex városfejlesztést tartalmazó projekt helyett megépülő kínai elitegyetem terveiről.

Az értintett kerület ahol a Fudan felépülne Ferencváros. A kerület polgármestere Baranyi Krisztina szerda reggel jelentette be a Facebookon, hogy elkészültek a végleges tervei az általa „négynemesként” titulált konzultációnak.

A kezdeményezéshez a polgármestereken kívül nyolc politikai párt és szervezet: a DK, a Momentum, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Kétfarkú Kutya Párt, valamint a Kulcs Egyesület és a Sétáló Budapest is csatlakozott.

A konzultáció végleges kérdéssora a következő:

Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?
Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?
Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére?
Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak?

Az „Üzenjünk Pekingnek!” mottójú társadalmi egyeztetést június 4. és 13. között fogják lebonyolítani, az online, illetve Budapest több mint húsz pontján elérhető kérdőívet pedig minden 14. életévét betöltött, budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kitöltheti. A válaszadáshoz ügyfélkapus regisztráció is szükséges.

Baranyi Krisztina korábban a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, a konzultáció jelenleg az egyetlen lehetősége Ferencvárosnak, illetve Budapestnek arra, hogy kifejezze a véleményét egy olyan projektben, ahol az egyeztetéseken lehetetlen a kompromisszumkötés.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: