Megosztom másokkal is:
  • 265

Elértük az ötmillió beoltottat, jöhetnek a már beígért lazítások, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán szombaton délután – írja az Index.

A portál beszámolója szerint: „Hónapok óta mondjuk, hogy ha vissza akarjuk kapni az életünket, akkor az oltással védekezhetünk – hangsúlyozta.

– Mindenkinek köszönetet mondok, aki vállalta, és beoltatta magát” – mondta a kormányfő.

Az operatív törzs úgy döntött, hogy nem kell maszkot viselni szabadtéren, búcsút inthetünk neki.

Elköszönhetünk tőle, fuss el, véle, kedves maszk, viszontlátásra! – majd mondandója zárásaként, szavainak nyomatékot adva Orbán Viktor teátrálisan  megszabadult fekete színű, magyar zászlós maszkjától.

Az alábbiakban a legfontosabb változásokat gyűjtöttük össze, de ha a teljes listára kíváncsi, itt megnézheti.

A kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak vége lesz, de vannak kivételek.

A jelenleg érvényben lévő, éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat megszünteti a kormány. Ezzel párhuzamosan eltörlik az este 11 órás zárási kötelezettséget is az üzletek, a vendéglátó üzletek és a szabadidős létesítmények esetében is.

Mint a kormányzati tájékoztatóban rámutatnak: a települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot.

A bevásárlóközpontokban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést. A 16–18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A friss tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is.

Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalom, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.

A kulturális eseményeket a zenés-táncos rendezvények kivételével, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fővel rendezett) rendezvény bárki által látogatható.

A tájékoztatóba belefoglalták ezen túlmenően a sportrendezvénynek, kulturális eseménynek, családi eseménynek, magánrendezvénynek, sportfesztiválnak, zenés-táncos rendezvénynek nem minősülő, úgynevezett egyéb rendezvényeket, beleértve a gyűléseket is.

Ezekre az alábbi előírások vonatkoznak: ha szabadtéren rendezik meg, és az ott foglalkoztatottakon kívül 500 főnél kevesebben vannak jelen, akkor ott a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.

Amennyiben ennél több személy van jelen, akkor – a sportfesztivál kivételével – kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18 évnél fiatalabb személy vehet részt. Ha pedig zárt térben tartják, akkor – az ott foglalkoztatottakon kívül – kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18. életévét be nem töltött személy vehet részt rajta.

Érdekesség még, hogy ha a gyűlésen vagy adott esetben tüntetésen 500 főnél kevesebben vannak jelen, a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta, de a spontán gyűlés tilos.

A gyűlések egyébként külön kategória, mivel az azokra vonatkozó korlátozások 2021. június 14. után szűnnek meg, tehát a kormány nem az ötmilliós határhoz kötötte őket.


Megosztom másokkal is:
  • 265

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --