Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újra mehetnek uszodába és edzőterembe az iskolások, megszűnik a home ofice ajánlása. Az általános iskolák alsó tagozatát már korábban megnyitották, a jövő héttől a többiek is járnak majd iskolába.

Éjjel ismét módosították a védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeleteket, ami megjelent a Magyar Közlönyben. Nézzük, hogyan változik az életünk hétfőtől.

A jövő héttől, azaz május 10-től az iskolások újra valódi testnevelés órákon vehetnek részt, a szülők pedig lassan búcsúzhatnak a home office-tól, mivel megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása. A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben leírják, hogy a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működik, tehát visszatér a normális, megszokott oktatás.

„Az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása”

„a közigazgatásban elrendelt lakó-, illetve tartózkodási helyen történő munkavégzés (…) megszüntetésre kerül” – olvasható az Orbán Viktor által aláírt rendeletben.

Mit is jelent ez pontosan? Pontokba szedjük a legfontosabb tudnivalókat:

a köznevelési intézmények, szakképző intézmények valamennyi évfolyama, a felnőttképzésben résztvevők 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működnek, tehát visszatér a jelenléti oktatás
megszüntetik a közigazgatásban és a gazdaság élet szereplőinél elrendelt felkérést, hogy törekedjenek a home office alkalmazására

az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása.
a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló, a 18. tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

a felsőoktatásban az intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával
Arról is rendelkeztek, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló, a 18. életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére

A jelenlegi védelmi intézkedések
A fokozatos újraindítás részeként május 1-jétől a korlátozások jelentős része védettségi igazolványhoz kötött, miszerint:

A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
Akiknek védettségi igazolványuk van, este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső tereiben is tartózkodhatnak, szállodába is mehetnek, amely helyekre a gyermekeiket is magukkal vihetik.
A novemberben bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Forrás: Blikk / Magyar Közlöny

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: