Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az érettségizőket a teraszon elfogyasztható sörrel igyekezett motiválni a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatón tartott beszámolója szerint országszerte rendben zajlottak le az érettségi vizsgák. A legtöbb érettségizőt megmozgató vizsganapok már lezajlottak, szinte 100 százalékos részvétel mellett. JóMint elmondta, a diákok fegyelmezettsége miatt szinte biztos abban, hogy nem alakultak ki fertőző gócpontok. „Szépen haladunk, lassan minket is vár egy sör a teraszon” – mondta, rácsatlakozva Orbán Viktor korábbi mondatára.

Elmondása szerint ezen a héten az óvodásoknak a 75, az iskolásoknak pedig a 85 százaléka járt be, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tanévből hátralévő öt hétben újraindul a hagyományos jelenléti oktatás. Arra kérte az intézmények vezetőit, hogy kezeljék rugalmasan a diákok hiányzásait.

A felsőoktatási intézményekről szólva elmondta: a tanév hátralévő részében a rektorok döntenek a gyakorlati képzések és vizsgák rendjéről.

Azt is közölte, hogy az iskolákban a tanév végéig osztályonként csak egynapos, vagy többször egynapos kirándulást lehet szervezni, ottalvóst nem. A nyári táborokról később hoz döntést a kormány, a ballagások pótolhatók lesznek, ahogy az évzárók is.

Az államtitkár minden 16–18 közötti fiatalt arra kért, hogy regisztráljon az oltásért a péntek éjféli határidőig. „No vakcina, no party” – váltott végül nagyon fiatalosra Maruzsa.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, továbbra is javulnak a magyar járványadatok, csökken a kórházban ápoltak száma is. Ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne hagyja ki a védőoltás második adagját.

Az újrainduló kórházi ellátások rendszeréről is szó esett: a védettségi igazolvány birtokában már igénybe vehetők a rehabilitációs és elektív ellátások, ezeknek a helyszíne és a személyzete is teljesen el lesz különítve a koronavírust kezelő osztályoktól. Ha valaki nem rendje 22elkezik ilyen okmánnyal, akkor negatív PCR-tesztre van szüksége 48 órával a beavatkozás előtt, annak napján pedig egy negatív antigéntesztre is.

Forrás: HVG


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: