Ujhelyi István - Fotó: MSZP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerben olyan világos korszakváltásra van szükség, amelyet az európai egészségügyi unió “forradalmi programja” valósíthat meg

– mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István közölte, a koronavírus miatt elhunyt több mint huszonhatezer magyar állampolgár halála szoros összefüggésben van az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotával, ez pedig egyértelműen az elmúlt évek kormányzati nemtörődömségének, az egészségügyet a fontossági lista végére soroló politikai működésnek róható fel.

Kiemelte, miközben a “Fidesz-kormány propagandája folyamatos győzelmi jelentéseket ad az egészségügy állapotáról”, addig az “elmúlt tizenegy év kormányzati dúlásának épp a magyar egészségügy, az abban dolgozó szakemberek és az ellátásra szoruló magyar polgárok a kárvallottjai”.

Az MSZP ezzel szemben úgy gondolja, hogy az egészséghez való hozzáférés alapvető emberi jog, ezért programjában kiemelten kezeli az egészségügyi ellátás fejlesztését – húzta alá Ujhelyi István.

Példaként említette, hogy a szocialista párt javasolja a műtéti várólisták csökkentését, a szociális gyógyszertámogatás bevezetését, a mentőszolgálat kiemelt finanszírozását, az egynapos ellátások fejlesztését és a gyógyítás valós költségeit elismerő finanszírozási rendszer felállítását.

Ujhelyi István aláhúzta továbbá, hogy speciális kedvezményeket biztosító életpályamodell bevezetését is javasolják az elvándorolt egészségügyi szakemberek visszacsábítására, a rendszer állami finanszírozásának minimumát pedig a GDP hét százalékában állapítanák meg.

Az ellenzéki EP-képviselő emellett emlékeztetett, az európai egészségügyi unió egyik fő kezdeményezőjeként feltétel nélkül támogatja ennek a koncepciónak a megvalósítását.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: