Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi ítéletében kimondta: Kövér László, az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből, számol be az Index.

A strasbourgi bírósághoz az Index, a hvg.hu, a Népszabadság és a 24.hu újságírói fordultak. Kövér az után tiltotta ki az újságírókat a Parlamentből, miután ők 2016 április 25-én arról kérdezték a kormánypárti képviselőket, hogy mi a véleményük a jegybanki alapítványok költéseiről.

Pár nappal korábban derült ki ugyanis, hogy a Matolcsy György MNB alá tartozó alapítványai százmilliárdokat osztottak szét baráti körnek.

A kérdezősködés után az újságírókat határozatlan időre tiltotta ki Kövér a Parlamentből, mert olyan helyiségekben is forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol nem szabad Kövér 2013-as rendelete után.

Mivel a kitiltás ellen itthon nem lehet jogorvoslattal élni, az újságírók a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordultak.

A TASZ szerint az újságírókra vonatkozó parlamenti szabályozás indokolatlanul jogkorlátozó, és ezzel Magyarország megsértette az újságírók szólásszabadságát, tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való jogát.

A kormány azzal érvelt, hogy azért nem szabad bárhol forgatni a Parlamentben, mert ott adott esetben a képviselők kezében lehetnek titkosított íratok, és a tiltott helyen forgató újságírók esetleg lefotózhatják azokat. Ezek mellett a kormány szerint a kérdezősködéssel akadályozták a parlamenti munkát és „zaklatták“ a kormánypárti képviselőket.

A bíróság az újságíróknak adott igazat, és kimondta, kitiltásuk sértette az európai emberi jogi egyezmény véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.

Nem vagyoni kártérítésként az államnak 4574 eurót (1,6 millió forintot) kell fizetnie.

MagyarNarancs


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: