Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ritkán szólal meg az Amerikai Nagykövetség, de amikor megszólal érdemes odafigyelni arra amit mondanak, mert ennek komoly politikai jelentősége van.

Nem csoda, hogy az amerikaiak éppen rosszallásukat fejezik ki Orbánék ténykedése miatt. Ne tévedjük ez, a diplomácia nyelvén komoly figyelmeztetést jelent az adott országnak.

Az amerikaiak szerint ugyanis aggasztó a Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése.

„Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit”

– írta az amerikai nagykövetség a Magyar Hang kérdésére, akik a Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedéséről kérdezték véleményét.

A NATO-tagság lehetőséget adott Magyarországnak, hogy jelentősen fejlessze a gazdaságát, annak köszönhetően, hogy nem kell külső biztonsági A lap tudni szerette volna, hogy a követség szerint jelent-e pénzügyi vagy biztonsági kockázatot Magyarország számára ez a lépés, és alááshatja-e ez a NATO-egységet.

A válaszban ez áll: Amerika nagyra értékeli az erős kétoldalú kapcsolatait a NATO-szövetségesükkel, Magyarországgal, de „aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitása.”

„A Biden-adminisztráció elkötelezett a jogállamiság és az emberi jogok védelme, valamint a korrupció elleni harcban, amely a diplomáciája alapját képezi.

Továbbra is minden eszközt fel fogunk használni, hogy elérjük ezeket a célokat” – fogalmazott a követség arra a kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e, hogy Amerika szankciókat vezet be magyar magánszemélyekkel vagy cégekkel szemben, korrupciós vagy emberi jogi bűncselekmények miatt – ahogy azt tette például Szlovákiában.

A Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke kedden írták alá.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: