Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A demokratikus és jogállami normák tagállami teljesülését figyelő központ létrehozását javasolja a NATO Parlamenti Közgyűlése

A demokratikus és jogállami normák tagállami teljesülését figyelő központ létrehozását javasolja a NATO Parlamenti Közgyűlése a NATO központi szervezetén belül.

A központ koncepciójának kidolgozását egy új munkacsoportra bízták, rapportőrének pedig Mesterházy Attilat, a NATO Parlamenti Közgyűlés alelnökét választották.

A magyar politikusnak így meghatározó szerepe lesz a központ felállítását szorgalmazó közgyűlési javaslat kidolgozásában.

 

A „Demokratikus Ellenállóképességgel foglalkozó Központ (Centre for Democratic Resilience)” létrehozásának ötlete először a NATO PKGY jelenlegi amerikai elnökének jelentésében szerepelt 2019-ben, majd a NATO jövőbeli stratégiájának újragondolása során merült fel az ezzel foglalkozó nemzetközi szakértői munkacsoport javaslatai között.

Gerard E. Connolly (amerikai kongresszusi képviselő) PKGY elnök jelentésében úgy fogalmazott, hogy „a NATO egy jól működő hadi gépezet, amely alapvetően katonai kérdésekre fókuszál és ezért híján van az olyan szervezeti, intézményi struktúrának, amely a demokrácia, a jogállami működés megvédésére koncentrálna”.

A NATO-t az különbözteti meg bármely más védelmi szövetségtől, hogy annak létrehozását a demokratikus értékekre, a jogállami normákra, az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartásának követelményére is alapozták.

Az elmúlt években egyre világossá vált, hogy a demokratikus működési modellt belülről az illiberalizmus hívei, kívülről pedig az autokratikus állammodellt működtetők (Kína és Oroszország) egyaránt támadjak.

Ugyan a demokrácia ellenállóképes, de mégis törékeny, így azt meg kell erősíteni és védeni.

Sokunk meggyőződése, hogy a demokratikus működési modell megvédésében a NATO-nak is szerepet kell vállalnia nem csak a szavak, hanem a cselekedetek révén is. Ezt az elköteleződést mutatná egy a NATO központi szervezetén belül felállítandó a tagállamok demokratikus ellenállóképességével foglalkozó központ felállítása.

A központ feladata, hogy a demokratikus működési modellre leselkedő veszélyeket beazonosítsa és segítséget nyújtson azok elhárítására.

A NATO PKGY ennek a célnak az előmozdítására hozott létre saját keretein belül egy munkacsoportot (tagjai a NATO PKGY elnökségének tagjai kiegészülve a biztonság civil dimenziójával foglalkozó bizottság elnökével), amelyet Gerald E. Connolly amerikai kongresszusi képviselő vezet, és amelynek jelentéstevőjének Mesterházy Attilát kérte föl az elnök, ezt a felkérést az alelnök elfogadta és ezt a feladatmegosztást egyhangú szavazással hagyta jóvá a NATO PKGY vezető testülete.

 

Az új munkacsoport feladata lesz, hogy: a véleményformálóktól és független szakértőktől javaslatokat gyűjtsön; támogatást szervezzen és szerezzen a javaslat mellé a közgyűlés tagjaitól; határozott és konkrét javaslatot készítsen a központ felállítására, amelyet be kíván mutatni a tagállami parlamenteknek és kormányoknak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: