Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újabb tragikus halálozási adatok jöttek: az elmúlt 24 órában 302 halálos áldozata volt a járványnak. Továbbra sem látom, hogy a kormány a helyzet súlyosságának megfelelően járna el.

1. HAMIS ILLÚZIÓKAT KELT: nyitásról beszélnek, miközben még javában tombol a járvány és a harmadik hullám felszálló ágában vagyunk.

2. VALÓS TÁJÉKOZTATÁS SEHOL: nem tudunk semmit a kórházi kapacitásokról és az intenzív osztályok leterheltségéről.

Teljes nyilatkozatstop van, a közérdekű adatkéréseken 90 napot ülnek, az egészségügyi dolgozók nem válaszolhatnak a sajtó kérdéseire, a sajtó pedig ki van tiltva az intézményekből — kivéve a közmédiát, aki nem megy oda.

3. NEM TESZTELNEK: az oltáson kívül továbbra sincs semmilyen védekezési stratégia, nincs általános, tömeges és rendszeres tesztelés, méghozzá ingyen.

Szlovákiában a rendszeres szűréseknek köszönhetően javul a helyzet, Ausztriában a “tesztoffenzívával” eddig sikerült megelőzni a harmadik hullám berobbanását és kontroll alatt tartani a járvány terjedését.

Minden felelős vezető képes felismerni, hogy ingyenes, tömeges és rendszeres tesztelés nélkül nem lehet hatékony a védekezés.

Ezért azt várom a kormánytól, hogy

1. NE KELTSEN HAMIS BIZTONSÁGÉRZETET, mert az súlyosan veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét és a szabálykövetési hajlandóságot. A helyzet súlyosságának megfelelő, következetes kommunikációt folytasson a lakosság félrevezetése helyett!

2. NYÚJTSON VALÓS TÁJÉKOZTATÁST, közöljön részletes kórházi adatokat, ideértve az intenzív osztályok kapacitásaira és leterheltségére vonatkozó adatokat, ahogy teszi azt számos szomszédos ország is.

Engedjék, hogy az újságírók végezzék a munkájukat és tudósítsanak a valós kórházi állapotokról. Az egészségügyi dolgozók válaszolhassanak a sajtó kérdéseire, és a sajtó — más országokhoz hasonlóan — mutathassa be belülről a kórházi állapotokat.

Állítsák vissza a közérdekű adatok 15 napos válaszadási határidejét, az operatív törzs pedig az újságírók akár online jelenlétében tartson sajtótájékoztatókat, ahol élőben, a kérdések előválogatása nélkül lehet kérdezni.

3. BIZTOSÍTSON INGYENES, TÖMEGES ÉS RENDSZERES TESZTELÉST. Enélkül nem lehet kontroll alá vonni a járvány terjedését. Teljesen érthetetlen, hogy a kormány miért nem használja a tömeges tesztelést a járvány visszaszorítására, a nemzetközi példák ebben egyértelmű irányt mutatnak.

Ez a minimum, amit a mostani súlyos helyzetben elvárható a kormánytól!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: