Szlávik János infektológus - Fotó: házipatika.com
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Messze vagyunk még a nyájimmunitástól, így lazításokról szó sem lehet – legalábbis erre engednek következtetni Szlávik János szavai.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádió reggeli adásában azt mondta, 50-60 százalékos átoltottság kell a lazításokhoz, ami azt jelenti, ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, még nagyon sok oltást kell beadni.

“Az oltás segít legyőzni a járványt, a világon ma már több mint 100 millió dózist adtak be” − mondta Szlávik János.

Az Index cikke szerint a főorvos azt mondta, minden körülmények között be kell tartani a járványügyi korlátozásokat, húsvétkor is. Ne felejtsük el: az, hogy be vagyunk oltva, nem jelenti azt, hogy nem kaphatjuk el a betegséget.

„A százszázalékos védettség azt jelenti az oltásoknál, hogy nem lesz súlyos betegség, illetve nem kerülünk kórházba” − mondta a szakember, aki mindenkit kér arra, még bírja ki egy kicsit.

Néhány hét múlva, az átoltottság növekedésével már várhatóan fel lehet lélegezni, addig “mindenki tartson még ki egy kicsit” – mondta.

Beszélt arról is: a járvány kezdetén úgy gondolták, hogy a kismamákra nem veszélyes a vírus, de mára már tudják, hogy az anyákra a várandósság alatt is veszélyes, hiszen sokan kerültek közülük kórházba, lélegeztetőgépre.

A védőoltás ezért már Magyarországon is elérhető a kismamáknak, őket a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják a várandósság második és harmadik harmadában – mondta Szlávik János.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: