Orbán Viktor, miniszterelnök, 2020. március - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tárgyalnak az Operatív törzzsel arról, hogy 22 vagy 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást. A miniszterelnök szerint április-májusban másfélszer annyit tudnak oltani, mint márciusban. Nincs kétsége afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz.

Az operatív törzs ülése után Orbán Viktor a Kossuth rádióban arról beszélt, nem az a kérdés, mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy mikor kezdünk el onnan lejönni. A miniszterelnök nem akart jóslásokba menni.

A tegnapi napon 275-en haltak meg, lélegeztetőgépen 1480-an vannak, 11 823-an vannak kórházban – ismertette a számokat a miniszterelnök. A tartalékok nem néznek ki rosszul Orbán szerint: 1693 lélegeztetőgép van még.

„Nem kellett hozzányúlni a végső tartalékhoz még, ők az ingázók” – folytatta, egyelőre úgy látja, az ingázó dolgozók bevonását egyelőre el tudják kerülni.

Ez egy nagyon nehéz időszak, a járvány legnehezebb heteit éljük, a brit mutáns meghatározóvá vált, háromszor gyorsabban terjed – mondta a miniszterelnök a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy a magánszolgáltatoknál dolgozókat, a háziorvosokat is be kell-e vonni a védekezésbe.

Orbán Viktor figyelmeztette a fiatalokat is, hogy most saját maguk miatt is figyeljenek oda a járványügyi szabályok betartására, ne csak a szüleik, nagyszüleik miatt.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a vírus elleni egyetlen eszközük az oltás, azért nem tudnak több embert beoltani, mert nincs elég vakcina.

Az európai miniszterelnökök online csúcstalálkozója is szóba került, mint mondta, máshol sokkal nagyobb a probléma, mint nálunk.

Azok az országok, akik csak a brüsszeli vakcinákra támaszkodnak, nagyon mögöttünk vannak – árulta el. Április-májusban másfélszer annyit tudnak oltani, mint márciusban. Nincs kétsége afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz, a többi országnak viszont nagyon meg kell birkózniuk, hogy jobb nyaruk legyen, mint volt.

Orbán Viktor elmondta, hogy már 1 millió 800 ezer embert beoltottak, 600 ezren a második oltásukat kapják. 250 ezer orosz vakcinák a raktárakban, amik feloldásra várnak, a miniszterelnök sürgeti Müller Cecíliát, “de ő nem enged”, a beérkezett készleteket csak a magyar ellenőrzés után tudjuk kiengedni a raktárakból felhasználásra – mondta, hozzátéve: 517 ezer vakcina pedig a második oltásra vár.

Azonnali újraindításról nem lehet szó, amíg ilyen magasan vannak a számok, semmilyen nyitás nem lehetséges a járványügyi szakemberek szerint – jelentette ki a miniszterelnök.

Ma délután, legkésőbb holnap véglegesítik az Operatív Törzs javaslatait, hogy meddig legyenek nyitva az üzletek, és mi legyen a kijárási korlátozás határa. A boltok nyitvatartásánál átállunk a négyzetméter alapú korlátozásra, ez azt jelenti, hogy tíz négyzetméteren 1 ember lehet. Így biztosan sorok lesznek a boltok előtt ezért gondolkoznak azon, hogy hosszabb ideig lehessen nyitva tartani.

Tárgyalnak az Operatív törzzsel arról, hogy 22 vagy 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást. 22 óráig lehetne kint lenni, ha a boltok nyitvatartását 21 óráig meghosszabbítják.

Az iskolák dolgában is hoztak döntéseket – mondta Orbán Viktor. De ő ahhoz ragaszkodik, hogy amíg a 65 év feletti honfitársaink nincsenek beoltva, addig nincs nyitás. Akkor lehet újraindításról beszélni, ha ők be lesznek oltva, a 71 százalékukat már beoltották. Ez a nagyhéten vagy utána bekövetkezik, akkor lehet beszélni az iskolák kinyitásáról – mondta.

Azt is hangsúlyozta, hogy be kell oltani a pedagógusokat, az iskolai dolgozókat is. 102 ezer ilyen dolgozó van, 20 ezret már beoltottak, azaz 82 ezret kell még beoltani. Beszélt a pedagógusokkal kapcsolatos esetleg társadalmi ellenérzésekről is. Hozzátette: az édesanyja gyógypedagógusként ment nyugdíjba. Mint mondta, reális esély van arra, hogy április 19-én újra nyissanak az iskolák, óvodák.

A Pfizerrel és a Modernával szabad oltani a várandós kismamákat a járványügyi szakemberek szerint.

Sok százezer embert be tudunk oltani naponta, ha van elég vakcina – jelentette ki. Orbán szerint az igazság az, hogy a háziorvosok többsége becsületes ember, erőn felüli munkát végeznek, persze mindig van egy-két kivétel. Amikor lesz több vakcina, akkor az oltópontok száma is növekedni fog.

A vakcinák beszerzését az EU-s miniszterelnökök átengedték Brüsszelnek – mondta a miniszterelnök arra, hogy hogy találták 28 millió AstraZenecát, amit a brittekhez vittek volna.

“Ebben én is benne voltam, ezt elrontottuk” – jelentette ki. “Nem volt puskacső szorítva a homlokhoz”, de azt gondoltuk, a közbölcsesség lesz a fontos.

Brüsszel leszorította az árakat, de nincs vakcina- konstatálta a miniszterelnök, megint elismételve, hogy Brüsszel szempontja a leszorított, alacsony beszerzési ár volt, “s bár nem potyog a pénz az égből de az idő lett volna a fontos”, hogy ha olcsón nincs, legyen inkább drágán vakcina.

Orbán Viktor Szijjártó Péter érdemeit méltatta megint, mint mondta, ezért tudtunk korában Pekinggel és Moszkvával tárgyalni a vakcinabeszerzésről, mert a külügyminiszter már novemberben ezt szorgalmazta.

Csütörtökön elindult a vakcinaregisztrációról szóló honlap, mint mondta, sok százezres, milliós adatbázist kezelnek, nem elkerülhető, hogy legyen egy-egy hiba. Legyünk türelmesek egymással, jó indulatra van szükség – mondta.

Lesznek olyan események nyáron, ahova csak vakcinaigazolvánnyal lehet bemenni – jelentette ki.

via: ATV


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: