Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP politikusa szerint most az életünk múlhat azon, hogy a kormány továbbra is politikai harcot vív, vagy végre elkezd visszatalálni a józan ész talajára.

Az oltás és a járvány nem jobb- vagy baloldali, ki kell szedni a napi politikai harcokból a járvány kezelését, mert életek múlhatnak azon, hogy a kormány harcot vív az ellenzéki önkormányzatok és polgármesterek ellen.

Hozzák létre a Nemzeti Oltási Bizottságot, amely szakmai és nem politikai alapon szervezi az oltásokat.

Ugyancsak ma tette fel azt a kérdést az MSZP társelnöke, hogy:

Elfogyott az egészségügyi kapacitás a kormány elhibázott járványkezelése miatt?

Gulyás Gergely még március 18-án álhírnek nevezte, hogy kapacitásproblémák lennének az egészségügyben, ugyanakkor a kedd éjszaka megjelent kormányrendelettel gyakorlatilag megkezdődik az egészségügy teljes körű államosítása.

Már a járvány kitörése előtt is létszámhiánnyal küzdött az egészségügyi rendszer, azonban a Fidesz tovább súlyosbította a helyzetet, mivel az új szolgálati jogviszony felelőtlen kikényszerítése miatt 5500 dolgozó távozott a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből.

Az új intézkedéssel a kormány egyfelől beismeri, hogy igenis kapacitásproblémákkal küzd az egészségügyi rendszer, másfelől pedig az újabb centralizációval az a célja, hogy az önkormányzatokat teljesen kizárja a járványkezelésből.

A rendelet fontos eleme ugyanis, hogy szakmai irányító lesz a városi kórház a járóbeteg szakellátás és a háziorvosok felett, valamint a háziorvosokat és a szakrendelőkben dolgozókat kirendelhetik a városban működő egészségügyi intézményhez. A megyei intézmények hatáskörét pedig kiterjesztik valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására.

A rendelettel kapcsolatban az alábbi kérdésekre várjuk a kormány válaszát:
Ez az intézkedés beismerése annak, hogy az egészségügyi kapacitás működőképességének végső határához érkezett.

Biztosított-e a nem COVID-os betegek ellátása A kormány elhibázott járványkezelése miatt marad-e még koronavíruson kívüli betegségek ellátására megfelelő háziorvosi és szakorvosi személyzet Mi a terve a kormánynak azokkal a betegekkel, akik szakrendelésre vagy háziorvosi ellátásra várnak.

Továbbá a rendeletben felfüggesztik azt a rendelkezést, amely megszabja, hogy az egyes kórházi osztályok milyen személyi és műszerezettségi feltételekkel működhetnek. Ez azt jelenti, hogy az országos kórház-főigazgató engedélyével, kevesebb orvossal, ápolóval és géppel is üzemeltethető intenzív osztály.

A mostani lezárások úgy tűnik, nem elegendőek.

Beismeri-e azt a kormány, hogy a kései intézkedések miatt a lezárásoknak szigorúbbnak kell lenniük és tovább kell tartaniuk
Emberi életek megmentéséről van szó, ezért az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a titkolózást! Pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követelünk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: