Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem egyszeri és átfogó lazítással, hanem a korlátozások fokozatos feloldásával számol az operatív törzs most készülő újranyitási terve az Index információi szerint.

A lap úgy tudja, hogy a korlátozások feloldását elsősorban a napi halálozások számától tennék függővé, hanem a beoltottak arányától. Ha nem így lenne, beszélni is kár volna még a nyitásról, hiszen a napi fertőzöttségi és halálozási számadatok naponta dőlnek meg az országban.

Orbán Viktor péntek reggel a rádióban utalt arra, hogy a két és fél milliós átoltottság elérése lehet az első fontos mérföldkő a nyitás tekintetében. Korábbi becslései ellenére a kormány a portál információi szerint most azzal számol, hogy a húsvétot követő hét végére elérhető ez a szám.

Szerintük elsőként az iskolai oktatás indulhat újra, majd a vendéglátóhelyek szabadtéri teraszai nyithatnak ki. A második ütemben kinyithatnak a szállodák, ehhez az szükséges, hogy a beoltottak száma elérje a hárommillió főt.

Február közepén nemzeti konzultációt indított a kormány, hogy megtudja, milyen lépésekben képzeli el a lakosság az újranyitást az országban. Az 528 ezer válaszadó 88 százaléka a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről enyhítene, a maradék 12 százalék egy lépésben, a járvány végén oldaná fel a korlátozásokat.

Emellett továbbá: a válaszadók 65 százaléka támogatja, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak felmentést bizonyos korlátozások alól.

74 százalék gondolja úgy, hogy a fokozatos enyhítéseket az este 8 utáni kijárási tilalom eltörlésével kell kezdeni.
Az éttermek és szállodák nyitása ügyében ez a támogatottság 87, a sportlétesítmények nyitásával kapcsolatban pedig 75 százalékos.

A résztvevők 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így koncerteket, sporteseményeket látogathassanak.
79 százalék szerint a járvány végéig csak olyan külföldieknek szabadna belépniük Magyarországra, akiket beoltottak, vagy van védettségi igazolványa.

Forrás: Blikk / Index

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: